USA: Pelosi zwycięża w San Francisco, Sheehan druga

[2008-11-05 11:15:24]

W wyborach do Izby Reprezentantów w dystrykcie 8 stanu Kalifornia (obejmującym miasto i hrabstwo San Francisco) zwyciężyła kandydatka Partii Demokratycznej, dotychczasowa przewodnicząca niżej izby Kongresu Nancy Pelosi. Głosowało na nią 126 tysięcy 73 wyborców (71,6 proc.).

Drugie miejsce zdobyła niezależna Cindy Sheehan (na zdjęciu), antywojenna aktywistka, znana krytyczka wojny w Iraku i Afganistanie oraz amerykańskiego imperializmu na którą zagłosowało 29 tysięcy 951 osób (17 proc.). 16 tysięcy 149 głosów i 9,2 proc. otrzymała kandydatka Partii Republikańskiej Dana Walsh, a 4 tysiące 24 i 2,2 proc. Philip Z. Berg z Partii Libertariańskiej.

Sheehan startowała m.in. pod hasłami nacjonalizacji złóż ropy i elektowni, zamknięcia więzienia w Guantanamo, zakazu stosowania tortur, zniesienia przepisów Patriot Act, legalizacji marihuany i małżeństw homoseksualnych.

Szymon Martys

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.