Gdańsk: Kolejny działacz Inicjatywy Pracowniczej zwolniony

[2009-03-20 16:36:54]

Działacz Inicjatywy Pracowniczej, Mateusz Żuk, został zwolniony dyscyplinarnie krótko po tym, jak poinformował pracodawcę o założeniu związku zawodowego. Mateusz Żuk jest członkiem Komitetu Założycielskiego w Agencji J.A.R., właściciela marki Royal Collection. Pracował w jej gdańskim oddziale.

Inicjatywa Pracownicza w sieci sklepów Royal Collection powstała w związku z coraz częstszymi przypadkami łamana podstawowych uprawnień pracowniczych. Inicjatywa Pracownicza zaczęła domagać się m.in.: zaprzestania ograniczania prawa do urlopu wypoczynkowego i uzależniania jego wykorzystania od takich czynników jak podniesienie obrotu sklepu; zaprzestania nadużywania prawa do wyznaczania zadań w nadgodzinach oraz rozpoczęcia rozliczania ich w ciągu miesiąca, a nie wciągu trzech miesięcy jak miało to miejsce do tej pory; udostępnienia wszystkim pracownikom regulaminu Zakładowego Funduszy Świadczeń Socjalnych oraz przedstawienia rozliczenia wykazującego na co były wydatkowane jego środki itd. IP zażądała również odstąpienia przez pracodawcę od bezprawnej praktyki zatrudniania nowych pracowników sklepowych i magazynowych na umowy zlecenia.

Inicjatywa Pracownicza zagroziła także wejściem w spór zbiorowy pracy, a w całym kraju trwała akcja ulotkowa skierowana do pracowników sklepów Royal Collection.

To kolejne takie zwolnienie w ciągu ostatniego półrocza. W grudniu 2008 roku inny działacz Inicjatywy Pracowniczej Piotr Krzyżaniak otrzymał wypowiedzenie po ujawnieniu informacji, że jest osoba odpowiedzialną do kontaktów z pracodawcą wyznaczonym przez działająca na terenie Alma market S.A międzyzakładową organizację związkową, w podobnych okolicznościach firma Trans sp. z.o.o. zwolniła także Jacka Rosołowskiego.

Represje spotykają też działaczy już funkcjonujący od dłuższego czasu organizacji związkowych Inicjatywy Pracowniczej.

Pod koniec listopada i na początku grudnia 2008 r., nowo powołana dyrektor opolskiego Urzędu Statystycznego w Opolu Ewa Szkic-Czech, zwolniła 7 działaczy z powstałej w połowie 2007 roku Komisji Zakładowej OZZ Inicjatywa Pracownicza w tym przewodniczącego i wiceprzewodniczącą tej Komisji.

W połowie lutego 2009 roku, firma IPT Akromar wypowiedziała pracę działaczowi Inicjatyw Pracowniczej Romanowi Szczęsnemu. Stało się to bezpośrednio po tym, jak zagroził publikacją materiału prasowego dotyczącego sytuacji pracowników firmy. Szczęsny od wielu miesięcy bez skutku interweniował u kierownictwa w sprawie złych warunków pracy i łamania praw pracowniczych.

Komisja Krajowa OZZ Inicjatywy Pracowniczej w lutym zwróciła się do Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka o pomoc i interwencję w związku z systemowym łamanie w Polsce praw związkowych i pracowniczych. W liście do Fundacji czytamy, że w ciągu 5 lat przynajmniej w kilkudziesięciu dokumentowanych przepadkach, zostali zwolnieni działacze związkowi tylko z tej racji, że prowadzili zgodną z prawem działalność, lub próbowali założyć organizację związkową, a długotrwały przebiek spraw sądowych i często jedynie symboliczne kary (jak odszkodowanie w wysokości trzymiesięcznego wynagrodzenie dla zwolnionego niezgodnie z prawe związkowca pracującego na umowę na czas określony), powodują że pracodawcy za nic sobie mają prawo do zrzeszania się pracowników w związki zawodowe.

C. Nosilewska

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 maja:

1818 - W Trewirze urodził się Karol Marks.

1923 - Helena Jurgielewicz jako pierwsza Polka otrzymała dyplom lekarza weterynarii po ukończeniu z ogólnym wynikiem celującym Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie.

1950 - Pogrzeb Kazimierza Pużaka na Starych Powązkach.

1993 - Rozpoczął się strajk sfery budżetowej.

2005 - Wybory do Izby Gmin w Wielkiej Brytanii wygrała Partia Pracy zdobywając 37% głosów.

2010 - W Grecji rozpoczęły się protesty społeczne.