Stalowa Wola: Będą pieniądze dla pracowników ZZM HSW

[2009-03-22 20:20:53]

Zakład Zespołów Mechanicznych został bankrutem w szybkim tempie. Wystarczyło, że austriacki Hartl przestał od września odbierać zamówione maszyny i że Huta Stalowa Wola ograniczyła zamówienia z powodu zapaści finansowej klientów. Skutkiem była niewypłacalność finansowa ZZM i zajęcie kont przez komornika. 10 lutego sąd ogłosił upadłość spółki poprzez jej likwidację, ale z kontynuowaniem produkcji. Efektem zawirowań była niemożność wypłaty pracownikom pensji.

Syndyk zwrócił się do Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych w Rzeszowie o pieniądze na wypłatę pensji za styczeń i częściowo za luty dla 970 zatrudnionych tu ludzi.

Wiadomo już, że na konto rzeszowskiego funduszu wpłynęło w ubiegłym tygodniu 2,6 mln zł na wypłaty dla pracowników ZZM. Fundusz zakończył już procedurę sprawdzania wykazu pracowników upoważnionych do otrzymania pieniędzy.

Teraz kolej na ruch syndyka, bo to tylko od niego zależeć będzie kiedy pracownicy otrzymają należne pieniądze. To dopiero pierwsza transza pomocy dla pracowników ZZM-HSW.

Produkcja trwa, tyle, że jest mocno ograniczona. Syndyk wręczyła wypowiedzenia wszystkim zatrudnionym w spółce 970 osobom. Jednocześnie zapowiedziała, ze przyjmie do pracy około trzydzieści procent dotychczasowej załogi.

Grzegorz Lipiec

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

30 kwietnia:

1793 - We Wrocławiu pruskie wojsko stłumiło powstanie krawców.

1847 - Policja i wojsko pruskie stłumiły rozruchy głodowe w Poznaniu.

1883 - Urodził się Jaroslav Hašek, czeski pisarz, żołnierz Armii Czerwonej.

1885 - Zmarł Jens Peter Jacobsen, duński pisarz i poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1911 - We Florencji zmarł Stanisław Brzozowski, polski filozof, pisarz, publicysta, krytyk teatralny i literacki; zwolennik materializmu dziejowego, który wprowadził marksizm do myśli polskiej.

1916 - Upadek powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1930 - Urodził się Félix Guattari, francuski psychoterapeuta i filozof. Współtwórca pojęcia "schizoanaliza" i jednego ze znaczeń terminu "ekozofia".

1938 - W Trinidad urodził się Inti Peredo, boliwijski działacz komunistyczny; walczył w oddziale Che Guevary.

1943 - Zmarła Beatrice Webb, brytyjska ekonomistka, socjalistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1950 - W więzieniu w Rawiczu zmarł Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

2011 - Zmarł Ernesto Sábato, argentyński pisarz i myśliciel, autor m.in. książek "Tunel" i "O bohaterach i grobach".