Agnosiewicz: Idea ślubów humanistycznych

[2009-09-04 09:09:28]

Z Mariuszem Agnosiewiczem, redaktorem naczelnym portalu Racjonalista.pl, koordynatorem krajowym ceremonii humanistycznych rozmawia Przemysław Prekiel.

Mariusz, powiedz na czym polega ślub humanistyczny?

Śluby humanistyczne skupiają całą uwagę na człowieku oraz relacjach międzyludzkich i społecznych, gdzie całkowicie pomijany jest Bóg. Mają wzbogaconą treść oraz kładą nacisk na stronę estetyczną ceremonii.

Jakie są główne różnice między ślubem humanistycznym a tym cywilnym/kościelnym?

W stosunku do cywilnego humanistyczny jest: a) bogatszy estetycznie i treściowo b) kształtowany swobodnie, włącznie z przysięgą c) zorientowany ideowo na wartości humanistyczne.

W stosunku do kościelnego: a) brak odniesień religijnych, nawet jak para wierzy w boga b) kształtowany swobodnie, włącznie z przysięgą c) zorientowany ideowo na wartości humanistyczne

Skąd w ogóle wzięła się idea ślubów humanistycznych, od kiedy one funkcjonują?

To zwyczaj zachodni, praktykowany przez organizacje humanistyczne na całym świecie. Rozwinęły się w ostatnim 50-leciu i są coraz popularniejsze.

Blisko dwa lata temu odbył się w Polsce pierwszy ślub humanistyczny - myślisz, że wzrośnie jego znaczenie? Ma szanse stać się bardziej atrakcyjny niż ślub w Kościele?

Ze ślubu humanistycznego można dostać tyle ile się włoży. Mówiąc innymi słowy: jeśli para jest kreatywna to bez problemu zrobi ceremonie bez porównania bardziej spektakularną niż ślub kościelny.

Gdzie ludzie chcący zawrzeć małżeństwo - a chcący wziąć ślub humanistyczny - mogą się zwracać o pomoc?

Powstał specjalny serwis ceremonii humanistycznych, gdzie można znaleźć dane kontaktowe oraz formularz zgłoszeniowy na ceremonie humanistyczną: http://www.ceremoniehumanistyczne.pl/

Oprócz ślubów humanistycznych PSR prowadzi inne ceremonie, m.in pogrzeb humanistyczny oraz ceremonię dedykacji. Na czym to polega?

Analogicznie jak w przypadku ślubów humanistycznych. Główne idee tych ceremonii to zorientowanie na wartości humanistyczne, swoboda kreacji, personalizacja do konkretnych osób, głębia estetyczna, treściowa i ideowa. W ten sposób można celebrować wszystkie ważne dla człowieka momenty w życiu. Najważniejsze z nich to tzw. momenty przejścia, wiążące się głównie z narodzinami dziecka, założeniem rodziny, śmiercią. Ale dla różnych osób mogą być ważne także inne momenty w życiu, które można ubrać w formę ceremonii humanistycznych.

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.