Meksyk: Miasto Meksyk legalizuje małżeństwa homoseksualne

[2009-12-22 13:02:55]

21 grudnia stolica Meksyku - miasto Meksyk (Ciudad de México), jako pierwsza stolica w całej Ameryce Łacińskiej, zalegalizowało małżeństwa osób tej samej płci. Od 2006 roku miasto Meksyk uznawało związki partnerskie homoseksualistów, teraz jednak zyskają oni m.in. prawo do takich samych jak heteroseksualne małżeństwa świadczeń socjalnych, a także będą mogli adoptować dzieci.

Za zmianą w miejskim Kodeksie Cywilnym definiującym małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny głosowało 39 członków Zgromadzenia Legislacyjnego Dystryktu Federalnego (Asamblea Legislativa del Distrito Federal), przeciw było 20 lokalnych parlamentarzystów. Za dodatkową zmianą kodeksu, umożliwiającą osobom homoseksualnym adopcję dzieci głosowało 31 deputowanych, 24 było przeciw.

Kończymy z segregacją oraz stygmatyzacją części naszego społeczeństwa, dając im pełne prawa do zawierania związków małżeńskich - powiedział agencji Reuters po głosowaniu deputowany lewicowej Partii Rewolucji Demokratycznej (Partido de la Revolución Democrática) David Razu. Przeciwko nowemu prawu opowiedziała się z kolei rządząca w kraju centroprawicowa Partia Akcji Narodowej (Partido Acción Nacional) oraz rzymskokatolicka archidiecezja miasta Meksyk.

Pierwszym krajem latynoamerykańskim, który zezwolił gejom i lesbijkom na zawieranie związków partnerskich w poszczególnych prowincjach była Argentyna w 2002 roku (obecnie takie związki są legalne w stolicy kraju Buenos Aires oraz mieście Villa Carlos Paz i prowincji Río Negro). Podobne prawo obowiązuje również w Meksyku (stan Coahuila), Brazylii (stan Rio Grande do Sul) oraz Urugwaju (gdzie homoseksualne związki partnerskie mają także prawo do adopcji dzieci).

Szymon Martys

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 maja:

1818 - W Trewirze urodził się Karol Marks.

1923 - Helena Jurgielewicz jako pierwsza Polka otrzymała dyplom lekarza weterynarii po ukończeniu z ogólnym wynikiem celującym Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie.

1950 - Pogrzeb Kazimierza Pużaka na Starych Powązkach.

1993 - Rozpoczął się strajk sfery budżetowej.

2005 - Wybory do Izby Gmin w Wielkiej Brytanii wygrała Partia Pracy zdobywając 37% głosów.

2010 - W Grecji rozpoczęły się protesty społeczne.