Wieluń: Kolejne zwolnienia w ZUGiL-u

[2010-03-22 21:10:05]

Zakład Urządzeń Galwanizacyjnych i Lakierniczych ZUGIL S.A., zatrudniający obecnie ok. 600 pracowników, poinformował 15 marca organizacje związkowe i Powiatowy Urząd Pracy w Wieluniu (woj. łódzkie, 25 tys. mieszkańców) o zamiarze przeprowadzenia zwolnienia grupowego do 300 osób. Zamiarem zwolnienia objęte są wszystkie grupy pracowników.

To dramatyczna wiadomość, która spadła na nas jak grom z jasnego nieba. W tym roku pracę straciło już ok. 200 osób, więc nikt nie spodziewał się kolejnych zwolnień w tak krótkim czasie – mówił dziennikowi "Polska The Times" Jan Cieślak, przewodniczący zakładowej NSZZ "Solidarność".

Mimo spektakularnych kontraktów wykonywanych przez ZUGiL obecne przychody firmy oraz prognoza na najbliższe miesiące nie dają podstaw do optymizmu. Niestety, oznacza to konieczność kolejnych zwolnień w zakładzie, który przeszedł już głęboką restrukturyzację - stwierdził z kolei komentując sytuację Witold Jajszczok z ZUGiL-u.

Mateusz Banaś

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.