"Fakt" rozpętuje nagonkę przeciwko pracownikom

[2010-10-02 08:01:44]

W numerze "Faktu" z 1 października ukazał się kuriozalny artykuł, piętnujący rzekome przywileje części pracowników. W krótkim i wyjątkowo tendencyjnym tekście pt. "Fakt przeciw przywilejom. Dlaczego mamy utrzymywać święte krowy?" dostaje się przede wszystkim mundurowym, rolnikom, a także - jak zwykle w tego typu publikacjach - górnikom. Gazeta oburza się, że wykonujący morderczo ciężką i śmiertelnie niebezpieczną pracę górnicy mają prawo przechodzenia na emeryturę po 25 latach, a także otrzymują czternastą, a niekiedy nawet piętnastą wypłatę.

W artykule nie znajdziemy jednak ani słowa o zyskach, jakimi co roku górnictwo zasila budżet państwa, ani o tym, że to właśnie z tych zysków (a nie z podatków innych pracowników, jak sugeruje gazeta) finansowane są rzekome górnicze "przywileje". Podpisani inicjałami autorzy artykułu nie raczyli także napisać, jak wyobrażają sobie sprawną i skuteczną pracę pięćdziesięcioparoletnich strażaków, policjantów czy celników, gdyby doszło do likwidacji emerytalnych "przywilejów" służb mundurowych.

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 sierpnia:

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1943 - Koło wsi Borów (pow. kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.