Wlk. Brytania: Osborne ogłosił program drastycznych oszczędności

[2010-10-20 20:23:21]

Minister finansów Wielkiej Brytanii George Osborne (na zdjęciu) ogłosił 20 października największy plan cięć w wydatkach publicznych po II wojnie światowej. Oszczędności dotkną budżety władz lokalnych, opieki społecznej i policji. Wiek emerytalny zostanie podniesiony szybciej, niż się tego spodziewano, okres wypłacania zasiłków chorobowych zostanie ograniczony, a ulgi podatkowe i dopłaty na mieszkanie zostaną zmienione na niekorzyść beneficjentów. Zostanie wprowadzona także nowa opłata bankowa.

Osborne powiedział, że cztery lata oszczędności zostaną wprowadzone jako przejaw uczciwości, reform i wzrostu. Jednak minister finansów w laburzystowskim gabinecie cieniu Alan Johnson nazwał planowane zmiany uprawianiem niebezpiecznego hazardu środkami utrzymania ludzi, które grozi wykiwaniem kruchego wychodzenia z kryzysu.

Redaktorka Działu Gospodarki BBC Stephanie Flanders powiedziała, że na pierwszy rzut oka cięcia w wydatkach na opiekę społeczną są regresywne, w tym najbardziej podstawowym sensie, że więcej kosztować będą rodziny w dolnej połowie rozkładu dochodów. Także władze lokalne zostaną dotknięte oszczędnościami - będą otrzymywać od rządu o 7,1 proc. mniej pieniędzy, począwszy od kwietnia 2011 roku.

Wiek emerytalny dla kobiet i mężczyzn zostanie podniesiony do 66 lat w 2020 roku, a więc sześć lat wcześniej niż planowano. Ceny biletów kolejowych będą mogły rosnąć o 3 proc. powyżej inflacji, wydatki na szkolnictwo wyższe zostaną obcięte o 40 proc., na zabezpieczenia przeciwpożarowe - o 15 procent, fundusze na sport - o 30 proc.

Zostanie także zlikwidowanych do 500 tysięcy miejsc pracy w sektorze budżetowym. Wydatki na nowe budownictwo komunalne zostaną zredukowane o 60 proc., a wysokość czynszów w mieszkaniach komunalnych zostanie podniesiona tak, żeby była zbliżona do wysokości czynszów w sektorze prywatnym. National Housing Federation (Krajowa Federacja Mieszkalnictwa) nazwała ten krok miażdżącym ciosem zadanym milionom rodzin o niskich dochodach, które obecnie utknęły na listach oczekujących na mieszkania.

Cały program oszczędności budżetowych planowanych w ciągu nadchodzących czterech lat opiewa na 81 mld funtów. Jego deklarowanym ekonomicznym celem jest redukcja deficytu budżetowego Wielkiej Brytanii.

Jarosław Klebaniuk

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.