PLD zamiast FKP

[2004-07-15 16:41:35]

Cieszący się niesławą wśród ugrupowań sejmowych Federacyjny Klub Parlamentarny Romana Jagielińskiego zmienił dziś nazwę. Nowa nazwa to Klub Poselski Partii Ludowo-Demokratycznej.

Szefem 15-osobowego klubu pozostanie Jagieliński. Na jego zastępców wybrano Leszka Zielińskiego (pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych; ex-PSL, dawniej w BBWR), Zbigniewa Witaszka (ex-Polska Racja Stanu, wcześniej Samoobrona), Franciszka Franczaka (ex-Samoobrona) oraz Lecha Zielonkę (ex-PBL, wcześniej Samoobrona).

Jagieliński zapewnił, że sześciu posłów, którzy nie należą do PLD, nie będzie musiało przechodzić do tej partii. "Zmieniliśmy także sposób podejmowania decyzji w klubie. Teraz będzie decydować większość. Do tej pory wszystko trzeba było uzgadniać. Wprowadzimy także dyscyplinę i każdy członek klubu będzie musiał głosować tak jak ustaliła większość" - mówił Jagieliński.

Pod koniec czerwca FKP opuścili Tomasz Mamiński i Mariusz Łapiński, którzy, wbrew stanowisku klubu, zagłosowali przeciw wotum zaufania dla nowego rządu.

Krzysztof Kobrzak

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.