PLD zamiast FKP

[2004-07-15 16:41:35]

Cieszący się niesławą wśród ugrupowań sejmowych Federacyjny Klub Parlamentarny Romana Jagielińskiego zmienił dziś nazwę. Nowa nazwa to Klub Poselski Partii Ludowo-Demokratycznej.

Szefem 15-osobowego klubu pozostanie Jagieliński. Na jego zastępców wybrano Leszka Zielińskiego (pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych; ex-PSL, dawniej w BBWR), Zbigniewa Witaszka (ex-Polska Racja Stanu, wcześniej Samoobrona), Franciszka Franczaka (ex-Samoobrona) oraz Lecha Zielonkę (ex-PBL, wcześniej Samoobrona).

Jagieliński zapewnił, że sześciu posłów, którzy nie należą do PLD, nie będzie musiało przechodzić do tej partii. "Zmieniliśmy także sposób podejmowania decyzji w klubie. Teraz będzie decydować większość. Do tej pory wszystko trzeba było uzgadniać. Wprowadzimy także dyscyplinę i każdy członek klubu będzie musiał głosować tak jak ustaliła większość" - mówił Jagieliński.

Pod koniec czerwca FKP opuścili Tomasz Mamiński i Mariusz Łapiński, którzy, wbrew stanowisku klubu, zagłosowali przeciw wotum zaufania dla nowego rządu.

Krzysztof Kobrzak

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.