PLD zamiast FKP

[2004-07-15 16:41:35]

Cieszący się niesławą wśród ugrupowań sejmowych Federacyjny Klub Parlamentarny Romana Jagielińskiego zmienił dziś nazwę. Nowa nazwa to Klub Poselski Partii Ludowo-Demokratycznej.

Szefem 15-osobowego klubu pozostanie Jagieliński. Na jego zastępców wybrano Leszka Zielińskiego (pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych; ex-PSL, dawniej w BBWR), Zbigniewa Witaszka (ex-Polska Racja Stanu, wcześniej Samoobrona), Franciszka Franczaka (ex-Samoobrona) oraz Lecha Zielonkę (ex-PBL, wcześniej Samoobrona).

Jagieliński zapewnił, że sześciu posłów, którzy nie należą do PLD, nie będzie musiało przechodzić do tej partii. "Zmieniliśmy także sposób podejmowania decyzji w klubie. Teraz będzie decydować większość. Do tej pory wszystko trzeba było uzgadniać. Wprowadzimy także dyscyplinę i każdy członek klubu będzie musiał głosować tak jak ustaliła większość" - mówił Jagieliński.

Pod koniec czerwca FKP opuścili Tomasz Mamiński i Mariusz Łapiński, którzy, wbrew stanowisku klubu, zagłosowali przeciw wotum zaufania dla nowego rządu.

Krzysztof Kobrzak

25 listopada:

1917 - W Rosji Radzieckiej odbyły się wolne wybory parlamentarne. Eserowcy uzyskali 410, a bolszewicy 175 miejsc na 707.

1923 - W Turku urodził się Mauno Koivisto, polityk Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, w latach 1968-70 i 1979-82 premier, a w latach 1982-94 prezydent Finlandii.

1947 - USA: Ogłoszono pierwszą czarną listę amerykańskich artystów filmowych podejrzanych o sympatie komunistyczne.

1968 - Zmarł Upton Sinclair, amerykański pisarz o sympatiach socjalistycznych; autor m.in. wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydanej pt. "Grzęzawisko").

1998 - Brytyjscy lordowie-sędziowie stosunkiem głosów 3:2 uznali, że Pinochetowi nie przysługuje immunitet, wobec czego może być aresztowany i przekazany hiszpańskiemu wymiarowi sprawiedliwości.

2009 - José Mujica zwyciężył w II turze wyborów prezydenckich w Urugwaju.

2016 - W Hawanie zmarł Fidel Castro, przywódca rewolucji kubańskiej.