Rząd: Balicki - reaktywacja

[2004-07-15 17:02:00]

Prezydent RP Aleksander Kwaśniewski wręczył Markowi Balickiemu, senatorowi Socjaldemokracji Polskiej, nominację na stanowisko ministra zdrowia. Było to konsekwencją dymisji poprzedniego ministra - Mariana Czakańskiego, który jednak nie podał konkretnych powodów swojej decyzji; tłumaczył się sprawami osobistymi. Można jednak mniemać, że dymisja była wynikiem ostatnich skandali związanych z obsadzaniem stanowisk w Ministerstwie Zdrowia ludźmi powiązanych z byłym ministrem Mariuszem Łapińskim i byłym prezesem NFZ Aleksandrem Naumanem.

Przypomnijmy, że Marek Balicki był już ministrem zdrowia w rządzie Leszka Millera. Zastąpił wówczas na tym stanowisku skompromitowanego Mariusza Łapińskiego. Balicki jednak szybko zrezygnował wyrażając w ten sposób sprzeciw wobec pozostawaniu przez Aleksandra Naumana na stanowisku Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia.

Zmiany personalne czekają także Ministerstwo Finansów. 21 lipca Prezydent wręczy nominację na stanowisko nowego ministra profesorowi Mirosławowi Gronickiemu. Obecny minister finansów Andrzej Raczko zostanie przedstawicielem Polski w Międzynarodowym Funduszu Walutowym. Gronicki był dotychczas głównym ekonomistą BiG Banku Śląskiego oraz Banku Millenium. Uznawany jest za zwolennika ostrych cięć w wydatkach na cele społeczne.
Cyrku w Ministerstwie Zdrowia ciąg dalszy. Nawet osobie interesującej się polityką ciężko wymienić wszystkich dotychczasowych ministrów. Ciężko też przewidzieć jak potoczą się sprawy nowelizacji ustawy o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym, skoro o dymisji ministra członkowie Sejmowej Komisji Zdrowia dowiadują się z... telewizji. Panom z Ministerstwa należy tylko poradzić, aby udali się do ośrodka zdrowia w jakimkolwiek mniejszym mieście. Może to, co zobaczyliby tam otrzeźwiłoby ich i skłoniło do zajęcia się problemem służby zdrowia na poważnie.

Nie można też nie wspomnieć o postawie partii nowego ministra. Trudno odpędzić wrażenie, że drużyna Marka Borowskiego po prostu popełniła polityczne samobójstwo. Jak się okazuje, gorliwe zapowiedzi, iż SdPl nie wejdzie do Rządu nie były nawet funta kłaków warte. Żal tylko ludzi, którzy w te bajki uwierzyli...

Bartłomiej Kacper Przybylski

16 stycznia:

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.