XI Zjazd Komunistycznej Partii Wietnamu

[2011-02-04 15:18:49]

W styczniu br. obradował w Hanoi XI Zjazd Komunistycznej Partii Wietnamu. W zjeździe brało udział 1 377 delegatów reprezentujących 3,6 miliona członków partii. W trakcie trwających 8 dni obrad delegaci przedstawili ponad 1500 opinii i sprawozdań oraz zabierali głos w ramach dyskusji plenarnych. Ponadto projekty dokumentów zostały przed zjazdem poddane szerokiej dyskusji i konsultacji wewnątrzpartyjnej. Zasięgano też opinii m.in. wśród deputowanych do Zgromadzenia Narodowego, członków Frontu Ojczyźnianego i innych organizacji masowych, weteranów, intelektualistów.

Nowym sekretarzem generalnym wybrany został Nguyen Phu Trong. Liczy 66 lat. Jest absolwentem filologii na Uniwersytecie w Hanoi, doktorat z historii uzyskał w moskiewskiej Akademii Nauk Społecznych. Zaliczany jest do czołówki partyjnych teoretyków, w latach 2001-2006 kierował Radą Teoretyczną KC Komunistycznej Partii Wietnamu. W czerwcu 2006 r. został wybrany przewodniczącym Zgromadzenia Narodowego. W skład nowego Biura Politycznego KC wybrano 14 osób wśród których znajdują się: premier Nguyen Tan Dung, wicepremier Nguyen Sinh Hung, minister obrony narodowej gen. Phung Quang Thanh, minister bezpieczeństwa publicznego Le Hong Anh i jego zastępca gen. Tran Dai Quang, członek Sekretariatu KC Truong Tan Sang, sekretarze komitetów partyjnych w Hanoi Pham Quang Nghi i w mieście Ho Chi Minh Le Thanh Hai, szef partyjnej Komisji ds. Propagandy i Szkolenia To Huy Rua, redaktor naczelny partyjnego dziennika "Nhan Dan" Dinh The Huynh, szefowie administracji: partyjnej Ngo Van Du i rządowej Nguyen Xuan Phuc oraz wiceprzewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Tong Thi Phong.

Otwarcia obrad dokonał prezydent Nguyen Minh Triet, natomiast referat sprawozdawczy wygłosił dotychczasowy sekretarz generalny Nong Duc Manh. Obydwaj oni ze względu na podeszły wiek nie zostali wybrani do nowego Biura Politycznego. Nong Duc Manh ukończył 70 lat a Nguyen Minh Triet 68. W swoich wystąpieniach podkreślali sukcesy Wietnamu na przestrzeni ostatnich lat, jak również mówili o brakach, niedostatkach i wyzwaniach na przyszłość. Wśród sukcesów - oprócz osiągnięć w sferze edukacji, kultury, nauki i technologii oraz ochrony środowiska - wymieniano przede wszystkim wysokie tempo wzrostu gospodarczego rzędu 7-8 proc. rocznie. W okresie ostatnich 10 lat PKB liczony w cenach stałych zwiększył się 3,4 razy, dochody budżetowe i wartość eksportu wzrosły pięciokrotnie. Procent obywateli żyjących w biedzie zmalał z 58 proc. w 1993 r. do 9 proc. w roku ubiegłym. Problemem pozostaje natomiast wysoka inflacja. W styczniu br. wyniosła ona 9,3 proc. w skali rocznej, a w dwóch największych miastach - Hanoi i Ho Chi Minh przekroczyła 12 proc. Za nadmierny uważany jest również deficyt handlu zagranicznego - na poziomie 12 miliardów dolarów.

Jako negatywne zjawiska wymieniano takie zjawiska, jak narastanie nierówności społecznych, biurokrację, korupcję, zorganizowaną przestępczość. Pod zarzutem korupcji sądzono w ostatnich 5 latach ponad trzy tysiące osób a osiem z nich zostało skazanych na śmierć. Wskazywano też na potrzebę zwiększenia efektywności przedsiębiorstw państwowych. Ich udział w tworzeniu PKB sięga 26%, lecz pochłaniają one około 40 proc. nakładów inwestycyjnych a tempo wzrostu produkcji jest o połowę niższe niż w sektorze prywatnym.

Zjazd odbywał się pod hasłem umacniania zapoczątkowanego w 1986 r. procesu reform gospodarczych znanych jako Doi Moi (Odnowa) oraz stworzenia podstaw do przekształcenia Wietnamu do roku 2020 w nowoczesny kraj uprzemysłowiony. Podstawę do dyskusji stanowiła Platforma Narodowej Konstrukcji oraz Społeczno-Ekonomiczna Strategia Rozwoju na lata 2011-2020. W efekcie Zjazd podjął uchwałę o przyjęciu projektów obydwu dokumentów uzupełnionych o opinie delegatów. Mówiąc o osiągnięciach w postaci poprawy warunków życia obywateli, wysokiego tempa wzrostu gospodarczego, umocnienia integralności terytorialnej kraju i umocnienia jego suwerenności, uchwala zwraca też uwagę na to, że nie wszystkie zadania wytyczone przez poprzedni Zjazd zostały wykonane. Chodzi tu m.in. o niską jakość i konkurencyjność produkcji, nieracjonalny system dystrybucji czy zwiększające się nierówności w dochodach pomiędzy bogatymi a biednymi. Te braki i słabości są nie tylko - jak stwierdza uchwała - efektem czynników subiektywnych lecz mają też związek ze światowym kryzysem, klęskami żywiołowymi i epidemiami oraz dzianiem wrogich sił. Dlatego też niezbędne jest zwrócenie większej uwagi na połączenie wzrostu gospodarczego ze społeczną równością i postępem; zapewnienie dobrobytu (...) zwłaszcza w odniesieniu do ludzi biednych oraz żyjących w odległych i górskich rejonach, znajdujących się w szczególnie trudnej sytuacji ekonomicznej; połączenie wzrostu gospodarczego z rozwojem kultury.

Zjazd wytyczył też zasadnicze cele na lata 201-2015 obejmujące praktycznie wszystkie dziedziny życia, w tym: zastąpienie rozwoju ekstensywnego przez harmonijny rozwój łączący elementy rozwoju ekstensywnego i intensywnego, poprawę jakości i efektywności gospodarowania, zwiększenie niezależności samowystarczalności gospodarki, budowę krok po kroku nowoczesnej infrastruktury, ulepszenie systemu płac, kontynuowanie doskonalenia instytucji socjalistycznie zorientowanej gospodarki rynkowej, zmniejszenie liczby biednych gospodarstw domowych, zwalczanie biurokracji, korupcji i marnotrawstwa, aktywny udział w procesie integracji międzynarodowej, promowanie tradycyjnych wartości kulturowych przy jednoczesnym adaptowaniu osiągnięć kultury światowej.

Wyznaczono też konkretne zadania w sferze gospodarki. W latach 2011-2015 wzrost gospodarczy ma wynieść 7-7,5 proc. w skali roku. Produkcja rolna ma rosnąć w tempie 2,3 proc. W strukturze PKB po 41-42 proc. przypadnie na sektor przemysłowo-budowlany, pozostałe 17-18 proc. na rolnictwo, przy czym udział wytwórczości opartej o wysokie technologie spodziewany jest na poziomie 35 proc. PKB. Jednocześnie ok. 40 proc. PKB zostanie przeznaczone na inwestycje o charakterze socjalnym. Planuje się do roku 2015 zmniejszenie deficytu budżetowego z obecnych 6,9 proc. do 4,5 proc. PKB. Udział wysokokwalifikowanych pracowników ma stanowić 55 proc. ogółu zatrudnionych. Ponadto planuje się stworzenie 8 milionów miejsc pracy. PKB na jednego mieszkańca powinien wzrosnąć ze 1 168 dolarów w roku ubiegłym do poziom 2 000 w roku 2015, przy czym dochody w sektorze rolnym mają się zwiększyć o 180 do 200 proc. w porównaniu z rokiem 2010.

W trakcie zjazdu szczególnie ożywioną dyskusję wywołały dwa tematy. Pierwszy dotyczył roli armii w życiu gospodarczym. Obecnie armia należy do największych w kraju przedsiębiorców, będąc właścicielem przedsiębiorstw przemysłowych, ziemi, banków. Zjazd podjął decyzję, aby do przyszłego roku wojsko przekazało swoje przedsiębiorstwa komercyjne innym resortom a samo skoncentrowało się na obronności. Dyskutowano też nad tym, czy kapitaliści mogą być członkami partii, czy prywatny biznes i wyzysk jest do pogodzenia z ideologią komunistyczną. Ostatecznie zapisano w statucie, że do partii mogą być przyjmowani prywatni biznesmeni pod warunkiem, że nie będą wyzyskiwać cudzej pracy. Warto w tym miejscu przypomnieć, że kapitaliści maja prawo wstępowania do Komunistycznej Partii Chin.

Bolesław K. Jaszczuk

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów