Argentyna: Wyrok dla byłego dyktatora

[2011-04-15 20:04:04]

Na 25 lat pozbawienia wolności skazano 83-letniego generała Reynaldo Bignone (na zdjęciu), który w latach 1982-1983 stał na czele junty wojskowej w Argentynie. Sąd w Buenos Aires uznał go za odpowiedzialnego dziesięciu morderstw na tle politycznym.

Bignone już od 2007 roku przebywa w areszcie domowym, co jest związane z odbywającymi się procesami w innych sprawach. W 2010 roku na generała wydano 25-letni wyrok w kwestii tortur, porwań i 56 morderstw na terenie Campo de Mayo, czyli koszar będących w istocie tajnym więzieniem dla ludzi lewicowej opozycji.

Wciąż toczy się trzecie postępowanie - Reynaldo Bignone jest w nim oskarżony o udział w kradzieży 35 dzieci, których rodzice zostali zamordowani przez aparaty bezpieczeństwa ówczesnego państwa.

Prowadzenie procesów i skazanie byłego przedstawiciela argentyńskiej dyktatury jest możliwe od 2003 roku, kiedy to Sąd Najwyższy Argentyny postanowił, że prawo chroniące byłych wojskowych jest sprzeczne z konstytucją. W dwa lata później anulowano ustawę amnestyjną, chroniącą członków opresyjnego państwa z lat 1976-1983. Dzięki temu w ciągu kilku lat skazano ponad 200 osób związanych z juntą wojskową, która była odpowiedzialna za śmierć 30 tysięcy Argentyńczyków.

Bartosz Ślosarski

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.