Lublin: PPP - "Sierpień 80" przedstawia kandydatów w wyborach (film)

[2011-06-18 09:21:17]

17 czerwca w hotelu Huzar w Lublinie odbyła się konferencja prasowa Polskiej Partii Pracy - "Sierpień 80" podczas której przedstawiono kandydatów ugrupowania w wyborach parlamentarnych w dwóch okręgach na terenie województwa lubelskiego - nr 6 (Lublin) oraz nr 7 (Chełm - Zamość - Biała Podlaska). Poza działaczami z Lubelszczyzny w spotkaniu wzięli udział wiceprzewodniczący partii - Mariusz Olszewski i Elżbieta Fornalczyk.

Olszewski mówił o głównych założeniach programowych PPP - "Sierpień 80" w zbliżających się wyborach. Wspomniał m.in. o trudnej sytuacji osób młodych kończących studia, którzy nie mogą znaleźć pracy, o likwidacji szkół, które szczególnie dotyka tereny wiejskie oraz o pracy na umowy śmieciowe, emigracji zarobkowej czy o problemie prywatyzacji służby zdrowia. Jak podkreślił tylko Polska Partia Pracy będzie w kampanii wyborczej mówić o problemach zwykłych ludzi.

O sytuacji pracowników wielkich sieci handlowych mówiła z kolei Elżbieta Fornalczyk wspominała ona o zjawisku multiskilingu czyli przenoszeniu pracowników np. z rozkładania towaru na kasę, a później rozliczanie ich z niewykonanej pracy na swoim dziale, o bardzo wysokich normach skanowania produktów oraz o niskich płacach pracowników marketów. W swoim wystąpieniu Fornalczyk wspomniała także, że w niektórych sieciach np. w Obi represjonowani są działacze związkowi.

Kandydatów z terenu województwa lubelskiego przedstawił Szymon Martys. Są wśród nich m.in. emerytowany nauczyciel z Białej Podlaskiej Wiesław Wrotkowski, przewodniczący struktur Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" w Tesco w Lublinie - Zofia Wach, Łukowie - Zofia Szulej i Hrubieszowie - Rafał Tokarski. Martys mówił też o sprawach, które PPP - "Sierpień 80" chce poruszać w województwie lubelskim w tym m.in. sytuację ludzi młodych (Lublin jest jednym z większych ośrodków akademickich w Polsce) czy problemy rolników.

Po konferencji działacze PPP - "Sierpień 80" i WZZ "Sierpień 80" udali się do Chełma, gdzie przed miejscowym Tesco odbyła się akcja informacyjna na temat sytuacji pracowników super i hipermarketów. Rozdawano tygodnik "Kurier Związkowy" z artykułem poświęconym sytuacji w Tesco w województwie lubelskim.

Michał Warecki

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 maja:

1818 - W Trewirze urodził się Karol Marks.

1923 - Helena Jurgielewicz jako pierwsza Polka otrzymała dyplom lekarza weterynarii po ukończeniu z ogólnym wynikiem celującym Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie.

1950 - Pogrzeb Kazimierza Pużaka na Starych Powązkach.

1993 - Rozpoczął się strajk sfery budżetowej.

2005 - Wybory do Izby Gmin w Wielkiej Brytanii wygrała Partia Pracy zdobywając 37% głosów.

2010 - W Grecji rozpoczęły się protesty społeczne.