Palikot: Miałem z Tuskiem układ o nieagresji

[2011-09-22 13:23:43]

Lider Ruchu Palikota, Janusz Palikot, przyznał, że po opuszczeniu Platformy Obywatelskiej miał "układ" z premierem Donaldem Tuskiem.

Po moim odejściu z Platformy mieliśmy z Donaldem Tuskiem porozumienie. Ja nie będę atakował jego, a on będzie traktował mnie łagodnie. Po wczorajszych słowach Tuska koniec z układem - powiedział Palikot na antenie radia RMF FM. Poszło o słowa premiera, który nazwał byłego posła swojej partii "diabłem wcielonym".

Co ciekawe w wywiadzie udzielonym "Super Expressowi" Palikot na pytanie "Czy premierem w nowym rządzie powinien być Donald Tusk?" odpowiedział twierdząco. Podczas wywiadu dla tabloidu polityk był podłączony do wykrywacza kłamstw.

Bartosz Machalica

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.