"Protestujący" Człowiekiem Roku magazynu "Time"

[2011-12-14 18:00:25]

14 grudnia magazyn "Time" ogłosił, że Człowiekiem Roku 2011 został "protestujący". Na okładce pisma wspomniano o protestach, które przetoczyły się w tym roku prze świat - od Arabskiej Wiosny, przez antykryzysowe demonstracje w Grecji, Ruch Occupy Wall Street w USA, po ostatnie manifestacje na rzecz powtórzenia wyborów parlamentarnych w Rosji. W artykule wewnątrz numeru dziennikarz Kurt Andersen napisał: Prawie wszystkie tegoroczne protesty rozpoczęły się niezależnie, bez pomocy i zachęty ze strony partii ani wielkich postaci opozycji. W 2011 roku protestujący na całym świecie podzielali wspólny pogląd, że ich kraje, systemy polityczne czy gospodarka są dysfunkcjonalne i skorumpowane, a brak realnej demokracji służy potężnym i bogatym i ma zapobiec prawdziwym zmianom.

Tytuł Człowieka Roku przyznawany jest przez "Time" od 1927 roku człowiekowi, grupie ludzi, maszynie lub idei, która w minionym roku miała największy wpływ na wydarzenia na świecie - w pozytywnym lub negatywnym znaczeniu. W 2010 roku tytuł ten przypadł twórcy portalu społecznościowego Facebook Markowi Zuckerbergowi. Wśród tegorocznych finalistów znaleźli się także Kate Middleton, która poślubiła 29 kwietnia brytyjskiego księcia Williama, admirał amerykańskiej Marynarki Wojennej William H. McRaven, stojący na czele Dowództwa Operacji Specjalnych USA (United States Special Operations Command, USSOCOM), republikański kongresmen Paul Ryan oraz chiński dysydent Ai Weiwei.

Szymon Martys

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)