Eurostat: Polscy seniorzy bez pracy

[2012-01-14 22:35:31]

Zgodnie z najnowszym raportem Europejskiego Urzędu Statystycznego w ciągu ostatnich dwudziestu lat znacznie wzrósł odsetek osób powyżej 55 roku życia w państwach należących do UE. Wzrosła również stopa ich zatrudnienia. Niestety Polska należy do krajów o najgorszych wskaźnikach zatrudnienia seniorów ze wszystkich państw unijnych.

Udział osób w wieku powyżej 55 lat zwiększył się między 1990 i 2010 r. we wszystkich państwach członkowskich. Dwa lata temu w całej UE było 10,8% osób w wieku 55–59 lat oraz 13,7% osób w wieku ponad 65 lat. W 2010 r. największy udział osób w wieku 55-64 lat zaobserwowano w Finlandii – 14,7% ogółu ludności oraz w Czechach i na Malcie – po 14,1 %, a najniższy w Irlandii – 10,1%, na Litwie – 10,7% i w Luksemburgu – 10,8%. Najwyższy udział osób w grupie wiekowej powyżej 65 lat, odnotowano w Niemczech – 20,7%, we Włoszech – 20,2% i w Grecji – 18,9%, a najniższy w Irlandii – 11,3%, w Słowacji – 12,3% i na Cyprze – 13,1%. W Polsce dwa lata temu mieszkało 12,9% obywateli między 55 i 64 rokiem życia, a osób powyżej 65 lat – 13,5%.

W 2010 roku pracę miało 60,9% mieszkańców UE w wieku 55-59 lat. Dziesięć lat wcześniej było ich tylko 50,3%. W 2010 r. najwyższe wskaźniki zatrudnienia osób w wieku 55–59 lat odnotowano w Szwecji – 80,7%, Danii – 75,9% i Finlandii – 72,5%, a najniższe w Polsce – 45,8%, Słowenii – 46,9% i Malta – 49,3%. W 2000 r. w Polsce pracę miało jeszcze mniej, bo tylko 37,7% osób.

Wzrósł również odsetek pracujących mieszkańców Unii w wieku 60–64 lat. Obecnie stopa zatrudnienia osób z tej grupy wynosi 30,5%, podczas gdy 10 lat wcześniej było ich tylko 23%. Najwyższe wskaźniki odnotowano w Szwecji – 61,0%, w Wielkiej Brytanii – 44,0% i w Estonii – 42,8%, a najniższe na Węgrzech – 13,0%, na Malcie – 14,2% i na Słowacji – 17,2%. Bardzo słabo w tym rankingu wypadła też Polska. Dwa lata temu w naszym kraju pracowało 19,1% osób w wieku 60–64 lat. Sytuacja w ciągu ostatnich lat pogorszyła się, ponieważ w 2000 r. pracę w tej grupie wiekowej miało 20,9% Polaków.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

1 maja:

1826 - Zmarł Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich (1807-1812), autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1886 - Wybuch ogólnokrajowego strajku w USA; robotnicy domagali się m.in. ośmiogodzinnego dnia pracy.

1890 - Pierwsze obchody międzynarodowego święta robotniczego na świecie, zorganizowane także na ziemiach polskich.

1892 - W Łodzi rozpoczęły się masowe protesty socjalne, w których wzięło udział 70 tys. robotników (tzw. "bunt łódzki").

1900 - Urodził się Aleksander Wat (Chwat), jeden z twórców polskiego futuryzmu, redaktor "Miesięcznika Literackiego".

1936 - Jednolitofrontowe pochody 1-majowe w całej Polsce; Łodź - 80 tysięcy uczestników, Lwów - 50 tysięcy, Warszawa - 40 tysięcy; starcia z bojówkarzami endeckimi.

1958 - Zmarł Oscar Torp, polityk Norweskiej Partii Pracy. Sprawował funkcję premiera od 1951 do 1955.