SLD i RP: Za Europą, przeciw faszyzmowi

[2012-11-17 17:41:19]

17 listopada odbył się w Sejmie wiec "Za Europą, przeciw faszyzmowi". Został on zorganizowany przez Sojusz Lewicy Demokratycznej i Ruch Palikota. Uczestnicy spotkania wyrazili zdecydowane poparcie dla idei jednoczącej się Europy. Podkreślono potrzebę wzmocnienia więzi europejskich w obliczu narastającego kryzysu i sporów o przyszły unijny budżet. Szczególnie niepokojący jest wzrost znaczenia ruchów faszystowskich w wielu europejskich krajach. Wydarzenia z 11 listopada w Warszawie najdobitniej świadczą o konsolidacji sił skrajnej prawicy w Polsce.

Leszek Miller i Janusz Palikot podpisali wspólną deklarację "Za Europą, przeciw faszyzmowi". Autorzy wzywają w niej do powstrzymania ofensywy sił skrajnej prawicy w Polsce oraz obrony konstytucyjnego ładu. Polska musi pozostać demokratycznym państwem prawa, sprzeciwiającym się nietolerancji, zapewniającym każdemu poszanowanie wolności i godności oraz bezpieczeństwo osobiste.

Dariusz Joński, rzecznik SLD, powiedział, że istnieją sprawy, które łączą Sojusz z Ruchem Palikota. Do nich należą kwestie światopoglądowe, historyczne i europejskie. Tutaj współpraca obu ugrupowań jest możliwa i już się realizuje. Joński przypomniał niedawne głosowanie w Sejmie, w którym SLD i RP sprzeciwiły się uchwale upamiętniającej NSZ. Wiec i przyjęcie wspólnej deklaracji to kolejne kroki na tej drodze.

Minister Sprawiedliwości Jarosław Gowin w wypowiedzi dla Polsat News skrytykował wiec "Za Europą, przeciw faszyzmowi". Odnosząc się do pomysłu SLD i RP, stwierdził: Nie wiem, gdzie oni widzą przejawy faszyzmu w Polsce. Jeżeli mamy się czegoś obawiać, to raczej skrajności z lewej strony, nie z prawej.

Z kolei Janusz Palikot nazwał Gowina rzecznikiem sił neofaszystowskich w rządzie Tuska. Dalej oznajmił: Będziemy szli razem przeciwko polityce płodzenia bękartów neofaszyzmu przez Donalda Tuska i Jarosława Kaczyńskiego. Takim bękartem neofaszyzmu jest, zdaniem Palikota, jeden z głównych organizatorów tzw. marszu niepodległości, Artur Zawisza.

Za Europą, przeciw faszyzmowi

fot. Wikimedia Commons

Tomasz Kłusek

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.