Kraków: Zatrzymano niedoszłego zamachowca. PiS oskarża anarchistów

[2012-11-20 14:31:24]

Funkcjonariuszom ABW udało się zneutralizować działania, mające na celu odpalenie 4 ton materiałów wybuchowych w okolicach Sejmu – poinformowali przedstawiciele Agencji na specjalnej konferencji prasowej. Podejrzanym jest Brunon K., adiunkt z Wydziału Ekonomiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, który w ramach swojej działalności naukowej prowadził badania nad materiałami wybuchowymi.

Brunon K. w momencie aresztowania oglądał TV Trwam. Jak twierdzi prokurator Mariusz Krasoń, podejrzany kierował się motywami ksenofobicznymi i nacjonalistycznymi, mówił też o obcych sprawujących władzę w Polsce.

Parlamentarzyści związani z PiS próbują odwrócić uwagę opinii publicznej od ksenofobicznych poglądów podejrzanego, przekierowując ją na środowiska anarchistyczne. Antoni Macierewicz skomentował w serwisie Fronda.pl: Rok temu pan premier oświadczył, że wiedział, że do Polski mają przybyć z Niemiec ugrupowania anarchistyczne szkolone do walki ulicznej, aby podjąć na ulicy walkę z polskimi środowiskami patriotycznymi w trakcie Marszu Niepodległości. One mimo wiedzy premiera zostały jednak wpuszczone do Polski i wzięły udział w walkach. Teraz jesteśmy krok dalej, a nawet milę w takich zachowaniach."

Konstanty Mierzejewski

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.