Warszawski ratusz skontroluje sny

[2013-04-01 09:22:12]

Warszawski ratusz powołał specjalną komórkę do kontrolowania snów opisywanych przez mieszkańców. Będzie ona działała w ramach struktur Briura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego.

Rzecznik ratusza Bartosz Milczarczyk stwierdził, że konieczność powołania takiej komórki pokazał sen jednego z działaczy lokatorskich, Jakuba Żaczka który śnił o odciętej głowie prezydent Hanny Gronkiewicz-Waltz i opisał to na jednym z portali społecznościowych. Urzędnicy skierowali wówczas do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa.

Dzięki powołaniu nowej komórki będziemy mogli szybciej reagować na tego typu zagrożenia powiedział Milarczyk. Dodał, że zatrudnieni w niej urzędnicy będą przeczesywać internet w poszukiwaniu opisów niewłaściwych snów o przedstawicielach władz miasta. Jako doradca ma być zatrudniony sierżant Jacek Żebryk, który zajmował się wyszukiwaniem i podawaniem do sądu internautów prezentujących niewłaściwe opinie o misjach polskich żołnierzy w Afganistanie i Iraku.

Jeśli znajdziemy opisy niepokojących snów o władzach centralnych czy samorządach innych miast będziemy się tą wiedzą z nimi dzielić, aby mogły podjąć interwencję. Naszym głównym zadaniem jest jednak ochrona dobrego imienia władz Warszawy stwierdził Milarczyk.

Piotr Ciszewski

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).