Warszawski ratusz skontroluje sny

[2013-04-01 09:22:12]

Warszawski ratusz powołał specjalną komórkę do kontrolowania snów opisywanych przez mieszkańców. Będzie ona działała w ramach struktur Briura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego.

Rzecznik ratusza Bartosz Milczarczyk stwierdził, że konieczność powołania takiej komórki pokazał sen jednego z działaczy lokatorskich, Jakuba Żaczka który śnił o odciętej głowie prezydent Hanny Gronkiewicz-Waltz i opisał to na jednym z portali społecznościowych. Urzędnicy skierowali wówczas do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa.

Dzięki powołaniu nowej komórki będziemy mogli szybciej reagować na tego typu zagrożenia powiedział Milarczyk. Dodał, że zatrudnieni w niej urzędnicy będą przeczesywać internet w poszukiwaniu opisów niewłaściwych snów o przedstawicielach władz miasta. Jako doradca ma być zatrudniony sierżant Jacek Żebryk, który zajmował się wyszukiwaniem i podawaniem do sądu internautów prezentujących niewłaściwe opinie o misjach polskich żołnierzy w Afganistanie i Iraku.

Jeśli znajdziemy opisy niepokojących snów o władzach centralnych czy samorządach innych miast będziemy się tą wiedzą z nimi dzielić, aby mogły podjąć interwencję. Naszym głównym zadaniem jest jednak ochrona dobrego imienia władz Warszawy stwierdził Milarczyk.

Piotr Ciszewski

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.