Warszawski ratusz skontroluje sny

[2013-04-01 09:22:12]

Warszawski ratusz powołał specjalną komórkę do kontrolowania snów opisywanych przez mieszkańców. Będzie ona działała w ramach struktur Briura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego.

Rzecznik ratusza Bartosz Milczarczyk stwierdził, że konieczność powołania takiej komórki pokazał sen jednego z działaczy lokatorskich, Jakuba Żaczka który śnił o odciętej głowie prezydent Hanny Gronkiewicz-Waltz i opisał to na jednym z portali społecznościowych. Urzędnicy skierowali wówczas do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa.

Dzięki powołaniu nowej komórki będziemy mogli szybciej reagować na tego typu zagrożenia powiedział Milarczyk. Dodał, że zatrudnieni w niej urzędnicy będą przeczesywać internet w poszukiwaniu opisów niewłaściwych snów o przedstawicielach władz miasta. Jako doradca ma być zatrudniony sierżant Jacek Żebryk, który zajmował się wyszukiwaniem i podawaniem do sądu internautów prezentujących niewłaściwe opinie o misjach polskich żołnierzy w Afganistanie i Iraku.

Jeśli znajdziemy opisy niepokojących snów o władzach centralnych czy samorządach innych miast będziemy się tą wiedzą z nimi dzielić, aby mogły podjąć interwencję. Naszym głównym zadaniem jest jednak ochrona dobrego imienia władz Warszawy stwierdził Milarczyk.

Piotr Ciszewski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.