Grecja: Wzrost poparcia dla SYRIZY

[2013-12-22 22:26:08]

Spada poparcie dla rządzącej w Grecji centroprawicy. Ugrupowanie premiera Antonisa Samarasa, Nowa Demokracja, może liczyć wg najnowszego sondażu na 20 proc. poparcia wobec 22,5 proc. deklarowanych na rzecz głównej siły opozycji, lewicowej koalicji SYRIZA Alexisa Tsiprasa (na zdjęciu).

Trzecie miejsce zajmuje neonazistowski Złoty Świt, skrajnie prawicowe ugrupowanie dysponujące poparciem 11,5 proc. uczestników sondażu. Tym samym wzrasta poparcie dla prawicowych ekstremistów, przechodzące niedawno krótkotrwały kryzys m.in. w związku z głośną sprawą morderstwa na antyfaszystowskim działaczu.

Dramatycznie źle wyglądają natomiast notowania socjaldemokratycznego Panhellenistycznego Związku Socjalistycznego (PASOK). Oznacza to, że pogłębia się kryzys tego ugrupowania, koalicjanta ND, jednej z dwóch głównych historycznych partii greckiego systemu, na którą głosować chciałoby już zaledwie 5 proc. mieszkańców Grecji. Dla porównania: w 2009 r. PASOK wygrał wybory, uzyskując 44 proc. głosów.

5 proc. zyskać mogliby dzisiaj także komuniści. 4,5 proc. wyborców zamierza głosować na konserwatywnych, Niezależnych Greków (rozłamowcy z ND), a tylko 3 proc. na Demokratyczną Lewicę (DIMAR), buntowników z PASOK, co oznacza, że partia ta znajduje się już na skraju progu wyborczego.

Badanie sondażowe, którego wyniki opublikował niezależny dziennik „Efimerida ton Syntakton” („Gazeta Dziennikarzy”) pokazuje, że poparcie dla SYRIZY i jej przewaga nad Nową Demokracją są najwyższe od ponad roku. Grecy są też przekonani, że to właśnie lewicowa opozycja wygra następne wybory parlamentarne: 47 proc. z nich przewiduje sukces partii Tsiprasa, a tylko 33 proc. typuje w tej roli rządzącą prawicę.

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.