Grecja: Wzrost poparcia dla SYRIZY

[2013-12-22 22:26:08]

Spada poparcie dla rządzącej w Grecji centroprawicy. Ugrupowanie premiera Antonisa Samarasa, Nowa Demokracja, może liczyć wg najnowszego sondażu na 20 proc. poparcia wobec 22,5 proc. deklarowanych na rzecz głównej siły opozycji, lewicowej koalicji SYRIZA Alexisa Tsiprasa (na zdjęciu).

Trzecie miejsce zajmuje neonazistowski Złoty Świt, skrajnie prawicowe ugrupowanie dysponujące poparciem 11,5 proc. uczestników sondażu. Tym samym wzrasta poparcie dla prawicowych ekstremistów, przechodzące niedawno krótkotrwały kryzys m.in. w związku z głośną sprawą morderstwa na antyfaszystowskim działaczu.

Dramatycznie źle wyglądają natomiast notowania socjaldemokratycznego Panhellenistycznego Związku Socjalistycznego (PASOK). Oznacza to, że pogłębia się kryzys tego ugrupowania, koalicjanta ND, jednej z dwóch głównych historycznych partii greckiego systemu, na którą głosować chciałoby już zaledwie 5 proc. mieszkańców Grecji. Dla porównania: w 2009 r. PASOK wygrał wybory, uzyskując 44 proc. głosów.

5 proc. zyskać mogliby dzisiaj także komuniści. 4,5 proc. wyborców zamierza głosować na konserwatywnych, Niezależnych Greków (rozłamowcy z ND), a tylko 3 proc. na Demokratyczną Lewicę (DIMAR), buntowników z PASOK, co oznacza, że partia ta znajduje się już na skraju progu wyborczego.

Badanie sondażowe, którego wyniki opublikował niezależny dziennik „Efimerida ton Syntakton” („Gazeta Dziennikarzy”) pokazuje, że poparcie dla SYRIZY i jej przewaga nad Nową Demokracją są najwyższe od ponad roku. Grecy są też przekonani, że to właśnie lewicowa opozycja wygra następne wybory parlamentarne: 47 proc. z nich przewiduje sukces partii Tsiprasa, a tylko 33 proc. typuje w tej roli rządzącą prawicę.

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2009 - Jorgos Papandreu został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.