Kraków: Komitet olimpijski w rozsypce

[2014-04-12 11:27:29]

Jagna Marczułajtis rezygnuje z kierowania komitetem Kraków 2022, przygotowującym kandydaturę miasta od organizacji zimowych igrzysk olipijskich w 2022 - podaje "Gazeta Wyborcza" powołując się na nieoficjalne informacje.

Bezpośrednim powodem dymisji mają być działania męża posłanki PO, który oficjalnie nie był zatrudniony przez komitet, a prowadził w jego imieniu rozmowy z dziennikarzami na temat pozytywnego relacjonowania tematu ZIO 2022 za pieniądze.

Ale atmosfera wokół zimowej olimpiady w Krakowie systematycznie się pogarsza. Mocno zmieniły się też nastroje społeczne w mieście. Gdy w ubiegłym roku składano pierwsze wnioski w sprawie organizacji igrzysk, komitet powoływał się na duże poparcie mieszkańców. Cały cykl afer i potknięć komitetu oraz narastający opór obywateli, z inicjatywą Kraków Przeciw Igrzyskom na czele, sprawił, że wzrosła świadomość kosztów eewntualnej organizacji olimpiady, a sam komitet stał się przedmiotem uwagi mediów. Kosztowne delegacje jego przedstawicieli do Soczi, bardzo źle odebrane logo za 78 tys. złotych, konsultacje społeczne prowadzone już po oficjalnym zgłoszeniu kandydatury miasta oraz niejasne koszty organizacji imprezy sprawiły, że na wniosek prezydenta Jacka Majchrowskiego zdominowana przez Platformę Rada Miasta ogłosiła referendum w sprawie Igrzysk.

Prowokacja dziennikarska jednego z miejskich portali przepełniła czarę goryczy. Marczułajtis wydała oświadczenie, w którym napisała m.in: "Zważywszy (...) na nagonkę medialną na moją osobę oraz atmosferę niesprzyjającą samemu projektowi, uznałam, że moja rezygnacja może pomóc w realizacji celu, jakim jest zostanie Miastem Gospodarzem Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2022 roku".

Z nieoficjalnych informacji "Wyborczej" wynika, że dojdzie wymiany wszystkich pracowników komitetu.

Referendum w sprawie organizacji ZIO 2022 ma się w Krakowie odbyć wraz z wyborami do Parlamentu Europejskiego 25 maja br.

Marek Tobolewski

Grafika: antygencja.pl

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.