Wybory do PE: Zwycięstwo PO, sukces Korwin-Mikkego, porażka lewicy

[2014-05-26 20:34:07]

Jak wynika ze oficjalnych wyników podanych przez Państwową Komisję Wyborczą wybory do Parlamentu Europejskiego w Polsce wygrała Platforma Obywatelska. Partia Donalda Tuska zdobyła 32,13 proc. głosów. Na drugim miejscu znalazło się Prawo i Sprawiedliwość z wynikiem 31,78 proc. głosów. Na kolejnych pozycjach, choć daleko za obydwiema największymi partiami, uplasowały się Sojusz Lewicy Demokratycznej w wynikiem 9,44 proc., Nowa Prawica Janusza Korwina-Mikke - 7,15 proc. oraz Polskie Stronnictwo Ludowe (6,80 proc.).

Pozostałe partie nie przekroczyły pięcioprocentowego progu wyborczego. Solidarna Polska Zbigniewa Ziobry zdobyła 3,98 proc. głosów, centrolewicowa koalicja Europa Plus Twój Ruch zaledwie 3,58 proc. Na Polskę Razem Jarosława Gowina swój głos oddało 3,16 proc. wyborców. Ruch Narodowy zaznaczył swoją obecność wynikiem 1,40 proc. głosów. Najsłabsze wyniki, siłą rzeczy, zanotowały te komitety, które nie zarejestrowały list w całym kraju. Zieloni startujący z 5 okręgów otrzymali tylko 0,33 proc. głosów, Demokracja Bezpośrednia (6 okręgów) zdobyła 0,23 proc., a Samoobrona (2 okręgi) jedynie 0,04 proc. głosów. Frekwencja wyniosła 23,82 proc. głosów.

mb

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.