Związkowcy chcą znacznego podwyższenia płacy minimalnej

[2014-05-29 11:25:00]

Szefowie trzech największych central związkowych, OPZZ, FZZ i Solidarności przedstawili ministrowi pracy propozycje wzrostu wynagrodzeń oraz rent i emerytur na 2015 rok.

Szefowie trzech największych centrali zgodzili się, że wzrost minimalnego wynagrodzenia za pracę powinien wynosić nie mniej niż 7%, co oznacza, że płaca minimalna miałaby w przyszłym roku wynosić co najmniej 1797 zł brutto. Rząd zaproponował, aby w 2015 roku minimalne wynagrodzenie wynosiło 1731 zł, czyli zaledwie 51 zł więcej niż w roku bieżącym.

Ponadto związkowcy zaproponowali wzrost wynagrodzeń w gospodarce narodowej nie mniej niż 5,6%, wzrost wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej nie mniej niż 9%. Wskaźnik emerytur i rent miałby wynosić nie mniej niż średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług w 2014 roku zwiększony o połowę realnego wzrostu wynagrodzenia za pracę w bieżącym roku.

Przedstawiając swoje propozycje, związkowcy przywołali optymistyczne deklaracje rządu, zgodnie z którymi wzrost gospodarczy w bieżącym i przyszłym roku ma przekroczyć 3%.

OPZZ deklaruje, że 1797 zł to plan minimum. Związkowcy podkreślają, że coraz więcej pracujących otrzymuje wynagrodzenie niższe niż ustawowo określona płaca minimalna. Według danych GUS już blisko 15% pracowników osiąga dochody nie przekraczające minimalnej pensji. Ponadto w szybkim tempie rośnie skala umów cywilno-prawnych, których nie obejmują jakiekolwiek standardy płacowe. OPZZ podkreśla, że już ponad rok temu domagało się wprowadzenia minimalnej płacy godzinowej obowiązującej dla wszystkich rodzajów umów, a tymczasem wciąż są ogłoszenia, w których pracodawcy oferują 3-4 zł za godzinę pracy. W tej sytuacji związkowcy chcą, aby płaca minimalna wynosiła 50% średniego wynagrodzenia, co oznacza, że w 2015 roku osiągnęłaby poziom około 2 tys. zł.

Piotr Szumlewicz

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.