Jan Guz ponownie przewodniczącym OPZZ

[2014-05-30 09:46:24]

W dniach 29-31 maja w Centrum Wojska Polskiego w Warszawie odbywa się Kongres OPZZ. Podczas obrad pierwszego dnia dotychczasowy przewodniczący OPZZ, Jan Guz został ponownie wybrany na szefa związku. Oddano na niego 225 głosów z 239 głosów ważnych. Guz nie miał kontrkandydatów.

W kongresie biorą udział przedstawiciele wszystkich branż z całego kraju oraz wielu gości z zagranicy, w tym sekretarz generalna Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych, Bernadette Segol. Na pierwszym dniu obrad byli też między innymi szef Solidarności, Piotr Duda (po raz pierwszy w historii przewodniczący Solidarności odwiedził kongres OPZZ), przewodniczący Forum Związków Zawodowych Tadeusz Chwałka, minister pracy i polityki społecznej, Władysław Kosiniak-Kamysz, przewodniczący SLD, Leszek Miller oraz wicemarszałek Sejmu, Jerzy Wenderlich.

Guz był w latach 1997–2004 wiceprzewodniczącym związku. 20 kwietnia 2004 r. został jego przewodniczącym, a w 2006 i 2010 uzyskał reelekcję. Reprezentował OPZZ w Polskim Komitecie Normalizacyjnym, radzie nadzorczej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, radzie programowej Ośrodka Studiów i Kształcenia Zawodowego, Rady Statystyki. Jako przewodniczący OPZZ w 2004 roku zostaje powołany na funkcję wiceprzewodniczącego Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych. Jest członkiem międzynarodowych organizacji związkowych EKZZ i MKZZ.

Piotr Szumlewicz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.