Polacy pozytywnie o związkach zawodowych

[2014-08-07 21:39:52]

CBOS przedstawił wyniki badania „Opinie o związkach zawodowych” zleconego przez NSZZ Solidarność.

44% badanych zadeklarowało, że działalność związków zawodowych jest korzystna dla kraju, a przeciwne zdanie wyraziło 26% ankietowanych. 30% badanych nie miało opinii w tej sprawie. Przeważająca część Polaków nie wierzy natomiast w skuteczność działań związkowych. 44% respondentów uważa, że działania związków są nieskuteczne, a o ich skuteczności przekonanych jest 33% Polaków.

Jednocześnie większość badanych chciałaby, aby związki zawodowe miały większy niż obecnie wpływ na decyzje władz. Zgodnie z sondażem aż 54% Polaków uważa, że związki zawodowe mają zbyt mały wpływ na decyzje polskich władz. Tylko 5% uważa, że mają one zbyt duży wpływ na politykę, a 18%, że jest on taki, jaki powinien być.

Aż 76% Polaków uznało, że „potrzebna jest działalność związków zawodowych na rzecz zachowania miejsc pracy oraz zapewnienia godziwych wynagrodzeń”, zaś przeciwne zdanie wyraziło tylko 12% badanych.

Na pytania jak związki zawodowe mogłyby poprawić swoje notowania respondenci uważają, że powinny podejmować działania na rzecz bezrobotnych – 71% badanych, na rzecz pracowników firm prywatnych – 71%, osób młodych, nienależących do związków zawodowych i zatrudnionych na śmieciówkach – 68%. 56% obywateli uznało, że dobrym kierunkiem działań związkowców byłoby wyjście poza czysto związkową perspektywę i podejmowanie problemów ważnych dla większości Polaków.

Aż 64% badanych zadeklarowało, że związki zyskałyby większą akceptację poprzez aktywną komunikację internetową (np. przez facebooka). Z kolei 51% uznało, że dobrym pomysłem byłoby stworzenie związkowej stacji telewizyjnej. Tyle samo osób chce wydawania tygodnika podejmującego problemy ludzi pracy. 46% respondentów zgodziło się, że związki zawodowe powinny stworzyć grupy ekspertów, tzw. gabinet cieni, który recenzowałby na bieżąco decyzje rządowe (26% krytycznie ocenia ten pomysł), a 43% badanych zadeklarowało, że dobrym pomysłem dla związkowców byłoby przedstawienie własnych kandydatów w wyborach do Sejmu (przeciwnego zdania jest 34% Polaków).

Jeszcze bardziej podzielone były głosy odnośnie organizowania przez związki zawodowe corocznej masowej akcji protestacyjnej jako formy wywierania wpływu na rząd. Przychylnie na ten temat wypowiedziało się 40% badanych, a negatywnie 39%.

Aż 57% respondentów pozytywnie odpowiedziało na pytanie „czy popiera Pan(i) dążenie związków zawodowych do wprowadzenia we wszystkich firmach zbiorowych układów pracy. Przeciwne zdanie wyraziło zaledwie 13% badanych.

Większość, bo 63% respondentów zgodziło się z tezą, że „negocjacje związków zawodowych z rządem są właściwą formą obrony interesów ogółu pracowników w Polsce”. Przeciwne zdanie wyraziło tylko 16% badanych.

CBOS zbadał też jak Polacy oceniają największe centrale związkowe i ich liderów. Z badania wynika, że najlepsze oceny ma Solidarność: 37% pozytywnych ocen i 28% negatywnych, a Forum Związków Zawodowych 15% ocen pozytywnych i 21% negatywnych.

Na pytanie czy Pan(i) słyszał(a) o liderze Solidarności, Piotrze Dudzie, twierdząco odpowiedziało 60% ankietowanych, odnośnie szefa OPZZ, Jana Guza 26%, a szefa FZZ, Tadeusza Chwałki 8%.

Wśród osób, które słyszały o Dudzie, 29% oceniło lidera Solidarności pozytywnie, a 27% negatywnie. Guz otrzymał 24% ocen pozytywnych i 34% negatywnych, a Chwałka 21% pozytywnych i 29% negatywnych. Średnia ocena Dudy w skali 1-7 (gdzie 1 to ocena zdecydowanie negatywna, a 7 zdecydowanie pozytywna) wyniosła 4,02, Guza 3,78, a Chwałki 3,76.

Badanie „Opinie o związkach zawodowych” przeprowadzono w dniach 11-14 czerwca na reprezentatywnej próbie losowej 934 dorosłych mieszkańców Polski.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

30 kwietnia:

1793 - We Wrocławiu pruskie wojsko stłumiło powstanie krawców.

1847 - Policja i wojsko pruskie stłumiły rozruchy głodowe w Poznaniu.

1883 - Urodził się Jaroslav Hašek, czeski pisarz, żołnierz Armii Czerwonej.

1885 - Zmarł Jens Peter Jacobsen, duński pisarz i poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1911 - We Florencji zmarł Stanisław Brzozowski, polski filozof, pisarz, publicysta, krytyk teatralny i literacki; zwolennik materializmu dziejowego, który wprowadził marksizm do myśli polskiej.

1916 - Upadek powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1930 - Urodził się Félix Guattari, francuski psychoterapeuta i filozof. Współtwórca pojęcia "schizoanaliza" i jednego ze znaczeń terminu "ekozofia".

1938 - W Trinidad urodził się Inti Peredo, boliwijski działacz komunistyczny; walczył w oddziale Che Guevary.

1943 - Zmarła Beatrice Webb, brytyjska ekonomistka, socjalistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1950 - W więzieniu w Rawiczu zmarł Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

2011 - Zmarł Ernesto Sábato, argentyński pisarz i myśliciel, autor m.in. książek "Tunel" i "O bohaterach i grobach".