Ukraina: 'Amnesty' żąda śledztwa w sprawie zabójstw dziennikarzy i opozycjonistów

[2015-04-21 22:49:57]

Amnesty International wzywa do rzetelnego i przejrzystego śledztwa w sprawie serii zabójstw i tajemniczych przypadków śmierci dziennikarzy i działaczy opozycji na Ukrainie. Artykuł opisujący falę tajemniczych przypadków śmierci wśród ukraińskich opozycjonistów opublikowano na stronie internetowej brytyjskiej sekcji stowarzyszenia po tym jak przed swoim domem w Kijowie zginął od kul zamachowców opozycyjny dziennikarz i pisarz Oleś Buzyna.

Amnesty International przypomina, że było to kolejne z serii zabójstw i tajemniczych przypadków śmierci których ofiarami padły osoby związane z opozycją lub niechętne nowej władzy w Kijowie.„Policja pośpieszyła się z zaklasyfikowaniem wielu z nich jako samobójstwa. Oczywiście, jest możliwe, że część z tych przypadków to samobójstwa lub wypadki. Jednakże w sytuacji braku wiarygodnych śledztw i biorąc pod uwagę dużą częstotliwość tych wypadków w szerszym kontekście ukraińskiego klimatu politycznego w obecnej chwili, nikt nie może wykluczyć, że część z nich była motywowanymi politycznie zabójstwami”.

Autorzy artykułu zwracają także uwagę na problemy z jakimi boryka się opozycja na Ukrainie. „Politycy opozycji stają w obliczu przemocy motłochu, często dokonywanej przez grupy lub osobników związanych z prawicą”. „Tymczasem przedstawiciele mediów doznają prześladowań ze strony władz”.

Amnesty International przypomina sprawę dziennikarza i znanego blogera Rusłana Kucaby, działacza pokojowego z Iwano-Frankowska i uczestnika protestów na Majdanie. Władze ukraińskie skazały dziennikarza na karę więzienia za krytykowanie nielegalnej mobilizacji w kraju i publikację w internecie antywojennego filmiku, w którym konflikt zbrojny na wschodzie kraju określił jako „bratobójcza wojna domowa w Donbasie”. Wzywał w nim do zbojkotowania czwartej mobilizacji zarządzonej przez władze i zapowiedział, że on tak postąpi. Kucaba zagrożony jest karą wiezienia do piętnastu lat więzienia za „zdradę stanu” i dodatkową karą za prezentowanie swoich krytycznych poglądów w sprawie wysyłania poborowych Ukraińców do pacyfikowania zbuntowanego Donbasu.

Amnesty International uznaje Rusłana Kucabę za „więźnia sumienia” i domaga się od władz ukraińskich natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia go. Organizacja uznaje sposób w jaki potraktowano Kucabę za przykład „nachalnego ograniczania prawa do swobody wypowiedzi”. „Swoboda pokojowego korzystania z tego prawa była jednym z fundamentalnych żądań protestujących w trakcie Euromajdanu”. „Odbieranie teraz tego samego prawa zwolennikom Janukowycza lub innym członkom opozycji – poprzez uwięzienie lub śmierć, lub poprzez brak efektywnego śledztwa – byłoby szczytem hipokryzji. Jest to również pogwałceniem praw człowieka, które mają być zapewnione każdemu, bez względu na ich polityczne przekonania” - pisze Amnesty International.

Bartłomiej Zindulski

Zdjęcie pochodzi z profilu Olesia Buziny na Facebooku

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów