Warszawa: Walka Klas Zamiast Wojny Światowej

[2015-05-24 14:15:19]

22 maja zakończyła się w Warszawie międzynarodowa akcja „Walka klas zamiast wojny światowej” (Klassenkampf statt Weltkrieg). Akcję zorganizowały niemieckie, czeskie i polskie organizacje komunistyczne. Ze strony polskiej uczestniczyli w niej członkowie i sympatycy KPP.

Akcja rozpoczęła się 8 maja w Berlinie i polegała na przejeździe przez tereny dawnego NRD oraz Polski konwoju kilkunastu samochodów. Wśród biorących udział w konwoju pojazdów były ciężarówki z instalacjami przypominającymi zwycięstwo nad faszyzmem oraz walkę z imperializmem i kapitalizmem. Na jednej znalazła się makieta zniszczonej kopuły Reichstagu, symbolizująca zdobycie Berlina przez Armię Czerwoną, na innej pocisk rakietowy, symbolizujący militaryzm. Nie zabrakło też akcentów polskich. Jedna z ciężarówek wiozła modele stoczniowych dźwigów oraz zdjęcia stoczni gdańskiej zniszczonej w wyniku kapitalistycznej transformacji. W konwoju uczestniczyła również makieta radzieckiego czołgu T-34.

Konwój dotarł do kilkudziesięciu miast i miasteczek, w których jego uczestnicy odwiedzali miejsca związane z Drugą Wojną Światową oraz rozdawali ulotki o aktualnych zagrożeniach ze strony imperializmu oraz 70 rocznicy zwycięstwa nad faszyzmem. Konwój dotarł między innymi do Wrocławia, Częstochowy, Opola, Katowic i Łodzi.

19 maja dotarł do Warszawy, gdzie uczestnicy akcji w różnych punktach miasta rozdawali ulotki. Nie odbył się planowany przejazd ciężarówkami przez miasto, ponieważ nie wyraziły na niego zgody władze lokalne.

Piotr Ciszewski

(fot. B.K.)

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.