Arabia Saudyjska: Kobiety po raz pierwszy wzięły udział w wyborach

[2015-12-14 00:06:35]

Pierwszy raz w historii Arabii Saudyjskiej kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych. Otrzymały zarówno bierne, jak i czynne prawo wyborcze.

W sobotnich wyborach na listach wyborczych znalazło się 978 kobiet i blisko 6 tys. mężczyzn. Kandydatki i kandydaci walczyli o około 2,1 tys. miejsc w radach municypalnych, zaś dodatkowe 1050 miejsc zajmą kandydaci desygnowani przez króla. W spisach wyborców zarejestrowało się niespełna 1,5 mln osób, co stanowi niespełna 6 proc. obywateli. 130 tys. zarejestrowanych kobiet (przy 1,35 mln mężczyzn) to zaledwie 8 proc. zarejestrowanych wyborców

Już wiadomo, że Salma bint Hizab al-Oteibi została wybrana do rady miejscowości Madrakah, leżącej ok. 100 km od Mekki - podała saudyjska agencja prasowa, która powołała się na słowa komisarza wyborczego. Al-Oteibi w okręgu rywalizowała z siedmioma mężczyznami i dwoma kobietami.

Rady miejskie to jedyne organy, do których obywatele ponad 30-milionowej Arabii Saudyjskiej mogą wybierać przedstawicieli. Dotychczas wybory municypalne odbyły się tylko w 2005 i 2011 r. Jednak prawami wyborczymi nich cieszyli się wyłącznie mężczyźni. Sobotnie głosowanie postrzegane było więc jako istotne przede wszystkim dla kobiet i mogące choć minimalnie zwiększyć ich znikomą rolę w społeczeństwie.

Arabia Saudyjska jest dziedziczną monarchią absolutną. Głową państwa jest król, do którego należy najwyższa władza wykonawcza, ustawodawcza i sądownicza. Rolę konstytucji pełni Koran. Jest to jedyny kraj na świecie, gdzie podstawowym dokumentem ustrojowym jest tekst religijny.

Waldemar Chamala

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.