Arabia Saudyjska: Kobiety po raz pierwszy wzięły udział w wyborach

[2015-12-14 00:06:35]

Pierwszy raz w historii Arabii Saudyjskiej kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych. Otrzymały zarówno bierne, jak i czynne prawo wyborcze.

W sobotnich wyborach na listach wyborczych znalazło się 978 kobiet i blisko 6 tys. mężczyzn. Kandydatki i kandydaci walczyli o około 2,1 tys. miejsc w radach municypalnych, zaś dodatkowe 1050 miejsc zajmą kandydaci desygnowani przez króla. W spisach wyborców zarejestrowało się niespełna 1,5 mln osób, co stanowi niespełna 6 proc. obywateli. 130 tys. zarejestrowanych kobiet (przy 1,35 mln mężczyzn) to zaledwie 8 proc. zarejestrowanych wyborców

Już wiadomo, że Salma bint Hizab al-Oteibi została wybrana do rady miejscowości Madrakah, leżącej ok. 100 km od Mekki - podała saudyjska agencja prasowa, która powołała się na słowa komisarza wyborczego. Al-Oteibi w okręgu rywalizowała z siedmioma mężczyznami i dwoma kobietami.

Rady miejskie to jedyne organy, do których obywatele ponad 30-milionowej Arabii Saudyjskiej mogą wybierać przedstawicieli. Dotychczas wybory municypalne odbyły się tylko w 2005 i 2011 r. Jednak prawami wyborczymi nich cieszyli się wyłącznie mężczyźni. Sobotnie głosowanie postrzegane było więc jako istotne przede wszystkim dla kobiet i mogące choć minimalnie zwiększyć ich znikomą rolę w społeczeństwie.

Arabia Saudyjska jest dziedziczną monarchią absolutną. Głową państwa jest król, do którego należy najwyższa władza wykonawcza, ustawodawcza i sądownicza. Rolę konstytucji pełni Koran. Jest to jedyny kraj na świecie, gdzie podstawowym dokumentem ustrojowym jest tekst religijny.

Waldemar Chamala

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2009 - Jorgos Papandreu został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.