Portugalia: Lewica zmniejsza podatki od niższych i średnich dochodów

[2015-12-18 20:35:19]

Parlament portugalski obniżył w piątek głosami lewicowej większości ustanowiony w 2013 r. przez poprzedni centroprawicowy rząd nadzwyczajny podatek od dochodów części pracowników sektora prywatnego. Redukuje także cięcia uposażeń w sektorze publicznym.

Parlament głosami socjalistów, którzy objęli władzę w końcu listopada po niespełna czterotygodniowych mniejszościowych rządach centroprawicowego gabinetu, uchwalił przy poparciu deputowanych radykalnej lewicy zredukowanie nadzwyczajnego podatku od dochodów pracowników sektora prywatnego. Ten "superpodatek" zostanie zmniejszony z 3,5 proc. do 1 proc. w stosunku do osób, których dochody wynoszą od 7 000 do 20 000 euro rocznie, i do 1,75 proc. wobec rodzin zarabiających od 20 000 do 40 000 euro.

Rodziny, których dochody kształtują się na poziomie od 40 000 do 80 000 euro, będą płacić 3 proc. "superpodatku" zamiast dotychczasowych 3,5 proc., a zarabiające powyżej tej kwoty nie zostaną objęte obniżką.

Początkowo rząd socjalisty Antonio Costy zgłosił projekt jednakowej obniżki "superpodatku" dla wszystkich tych grup, jednak zmienił stanowisko, uwzględniając poprawki wniesione przez jego sojuszników w parlamencie - Blok Lewicy (partia podobna do greckiej Syrizy), Partię Komunistyczną i Zielonych.

Nadal nie będą płacić dodatkowego podatku rodziny zarabiające do 7 070 euro rocznie. Ta kwota stanowi roczny dochód minimalny w Portugalii.

Parlament postanowił również podnieść w ciągu roku do poprzedniej wysokości zarobki pracowników sektora publicznego, okrojone przed dwoma laty przez rząd prawicowej Partii Socjaldemokratycznej.

Piątkowe uchwały parlamentu stanowią realizację strategii nowego rządu polegającej na stopniowym odchodzeniu od surowych posunięć oszczędnościowych, które wymogły na Portugalii Unia Europejska i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.

jkl

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.