Świat: Rekordowa liczba imigrantów

[2015-12-19 06:11:42]

W 2015 r. całkowita liczba imigrantów na świecie może osiągnąć rekordowy poziom 250 mln - wynika z raportu opublikowanego w piątek przez Bank Światowy. Potraktowano w nim łącznie wszystkie typy migracji, w tym - przesiedlenia spowodowane czynnikami politycznymi, religijnymi, kulturalnymi oraz ekonomicznymi. Znaczny udział w zwiększeniu tej liczby miał masowy napływ uchodźców do krajów Unii Europejskiej.

Migracje z krajów ubogiego Południa do państw bogatej Północy objęły 34 proc. wszystkich przapływów migracyjnych w 2015 roku. Przemieszczanie się ludności pomiędzy poszczególnymi krajami Południa było bardziej intensywne i wyniosło 38 proc.

Według autorów raportu imigranci wysłali w 2015 roku do swych rodzin w krajach proweniencji 601 mld dolarów. Ubogie kraje rozwijające się otrzymały tym samym ogólną sumę 441 mld dolarów, która była trzykrotnie wyższa od całej oficjalnej pomocy międzynarodowej.

Migranci są prawdziwym kołem ratunkowym dla gospodarek tych krajów - ocenił jeden z autorów raportu, Dilip Ratha.

Najwięcej środków do swych krajów pochodzenia wysyłają imigranci z USA - 56 mld dolarów, a także z Arabii Saudyjskiej - 37 mld oraz z Rosji - 33 mld. Wśród beneficjentów raport wymienia Indie - 72 mld dolarów, Chiny - 64 mld dolarów oraz Filipiny - 30 mld.

Wśród krajów, z których wywodzi się największa liczba emigrantów, raport wymienia Indie, Meksyk, Rosję, Chiny i Bangladesz. Kraje, które przyjmują najwięcej imigrantów to: Stany Zjednoczone, Arabia Saudyjska, Niemcy, Rosja oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Dane dotyczące uchodźców opublikowane w raporcie pochodzą z 2014 roku. Całkowita liczba uchodźców, którzy opuścili swe kraje w związku z prześladowaniami i poprosili o azyl polityczny w innych krajach wyniosła w 2014 roku 14,4 mln, co odpowiadało 6 proc. wszystkich migracji. Biuro Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych ds. Uchodźców (UNHCR) podało w piątek, że w jego ocenie w połowie 2015 roku na świecie było 20,2 mln uchodźców - najwięcej od ponad 20 lat.

jkl

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.