Hiszpania: Ostatnie wiece przed niedzielnymi wyborami

[2015-12-19 06:21:57]

Piątek był ostatnim dniem kampanii wyborczej w Hiszpanii. Nowe partie wzywały do zakończenia dominacji dwóch ugrupowań. Konserwatyści przekonywali, że tylko oni mogą zagwarantować krajowi stabilność, a socjaliści apelowali o "czerwoną kartkę" dla premiera.

Partie usiłowały przekonać do siebie niezdecydowanych, których według jedynego oficjalnego sondażu Centrum Badań Społecznych (CIS) opublikowanego na początku grudnia może być nawet 41 proc.

Rządząca Partia Ludowa (PP) nie zorganizowała wiecu kończącego kampanię przed niedzielnymi wyborami parlamentarnymi. Według mediów obawiała się, że nie uda jej się zebrać wystarczającej liczby zainteresowanych spotkaniem po tym jak fiaskiem zakończyły się próby zapełnienia ponad 4 tys. miejsc na arenie w Madrycie w ubiegłą niedzielę.

W wiecu Hiszpańskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej (PSOE), która w badaniu CIS plasowała się na drugim miejscu, wzięło udział ok. 4 tys. osób. Odbył się on w miejscowości Fuenlabrada, ok. 20 km od Madrytu.

Podemos zorganizowała miting wyborczy w Walencji. W hali zgromadziło się aż 9 tys. osób, w tym wielu znanych działaczy ugrupowania, m.in. burmistrz Barcelony Ada Colau.

W swym przemówieniu przywódca Podemos – 37-letni politolog Pablo Iglesias podkreślał, że ruch oburzonych, z którego wywodzi się jego formacja, stanowił największą zmianę w Hiszpanii w ostatnich latach. Jak stwierdził, Podemos, które powstało na początku 2014 r., jest gotowe rządzić, a "coraz więcej osób chce zmian". Jesteśmy gotowi stanąć na czele nowej transformacji - przekonywał, nawiązując do oczekiwanego końca systemu dwupartyjnego w Hiszpanii po niedzielnym głosowaniu. W przemówieniu Iglesias zwracał się do wszystkich grup społecznych - robotników, biznesmenów, freelancerów, studentów, emigrantów, emerytów i ludzi młodych.

jkl

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.