Portugalia: Lewicowy rząd podniósł płacę minimalną

[2015-12-25 10:20:18]

Od pierwszego stycznia pensja minimalna wrośnie o 25 euro, do 530 euro miesięcznie - ogłosił w środę portugalski rząd socjalisty Antonio Costy. Decyzję podjęto pomimo "bezowocnych negocjacji" z pracodawcami i pracownikami.

Chociaż nie osiągnięto formalnego porozumienia, (...) nikt nie sprzeciwił się podniesieniu płacy minimalnej do 530 euro - napisano w komunikacie rady ministrów. Jej zdaniem z tego rozwiązania, które zapowiadane było w programie socjalistów, skorzysta ponad 500 tys. pracowników.

Socjaliści zawiązali sojusz z radykalną lewicą pod hasłem sprzeciwu wobec programu oszczędnościowego. Obecny rząd chce podnosić pensję minimalną każdego roku, by w roku 2019 wynosiła ona 600 euro.

Szef portugalskiej opozycji Pedro Passos Coelho skrytykował tę decyzję, mówiąc, że to "nakładanie na gospodarkę dodatkowych kosztów, którym może ona nie podołać". Jednak zdaniem rządu, który zapowiedział także wzrost wysokości emerytur i świadczeń dla rodzin, jest wręcz przeciwnie - celem tego rozwiązania jest zwiększenie siły nabywczej Portugalii oraz stymulowanie wzrostu gospodarczego.

Już w piątek portugalski parlament obniżył głosami lewicowej większości nadzwyczajny podatek od dochodów części pracowników sektora prywatnego. Takie decyzje stanowią realizację strategii nowego rządu polegającej na stopniowym odchodzeniu od surowych posunięć oszczędnościowych, które wymogły na Portugalii Unia Europejska i Międzynarodowy Fundusz Walutowy

jkl

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.