Grecja: Warufakis zapowiedział stworzenie paneuropejskiego ruchu politycznego

[2015-12-27 12:40:24]

Były minister finansów Grecji Janis Warufakis zapowiedział, że w lutym 2016 roku powoła do życia "paneuropejski ruch polityczny", który poprzez dążenie do "demokratyzacji Unii Europejskiej" ma zapobiec rozpadowi Wspólnoty.

W sobotnim wywiadzie dla włoskiego tygodnika "L'Espresso" Warufakis zaznaczył, że nie będzie to partia polityczna, lecz "trzecia opcja", pozwalająca na odrzucenie zarówno tych, którzy w obliczu obecnego kryzysu apelują o "schowanie się w kokonach państw narodowych", jak i tych, którzy "są gotowi podporządkować się antydemokratycznym instytucjom UE".

Zdaniem byłego greckiego ministra Unia rozpadnie się, jeśli utrzymają się obecne szkodliwe tendencje, a proces rozpadu zacznie się od strefy euro. Na razie nie można przewidzieć, gdzie dokładnie powstanie pierwszy wyłom - w Grecji, Włoszech czy gdzieś indziej - zastrzegł Warufakis. Dezintegracja UE będzie jego zdaniem podobna do rozpadu Związku Radzieckiego: wtedy także nikt nie potrafił wskazać, kiedy zacznie się proces zmian, ale jednocześnie wszyscy byli świadomi, że ZSRR nie może przetrwać.

jkl

fot. archiwum

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

15 sierpnia:

1919 - W Mysłowicach Grenzschutz otworzył ogień do ok. 3 tys. górników i ich rodzin, domagających się zaległych wypłat. W masakrze zginęło 7 polskich górników, 2 kobiety i 13-letni chłopiec, co doprowadziło do strajku generalnego i wybuchu I powstania śląskiego.

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1944 - Rada Jedności Narodowej przyjęła radykalną uchwałę ws. reform społecznych.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1960 - Kongo proklamowało niepodległość.

1969 - USA: Rozpoczął się festiwal w Woodstock.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.