GUS: Wzrost stopy bezrobocia w grudniu

[2018-01-24 16:01:07]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w grudniu 2017 r. Wynika z nich, że pod koniec grudnia stopa bezrobocia wyniosła 6,7% i w porównaniu do grudnia 2016 r. spadła o 1,6 pkt. proc., a w porównaniu do listopada 2017 r. wzrosła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1082 tys. bezrobotnych, czyli o 253 tys. mniej niż rok wcześniej i o 14 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 11,7%, kujawsko-pomorskim – 10,0%, podkarpackim – 9,7% oraz lubelskim i świętokrzyskim – po 8,8%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,7%, śląskie – 5,2%, małopolskie – 5,4% i pomorskie – 5,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 25,8%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,2%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 21,3%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,6%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,4%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,7%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,8%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 1,9%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.