Oxfam: 26 miliarderów ma tyle ile uboższa połowa ludzkości

[2019-01-23 01:03:00]

W 10 lat od wybuchu globalnego kryzysu finansowego liczba miliarderów na świecie prawie się podwoiła – wynika z raportu organizacji humanitarnej Oxfam „Dobro publiczne lub majątek prywatny”, przedstawionego w przeddzień Światowego Forum Gospodarczego w szwajcarskim Davos.

Majątek szefa Amazona Jeffa Bezosa, najbogatszego człowieka na świecie, wzrósł w ubiegłym roku do 112 mld dolarów. Dla zobrazowania istniejących na naszym globie nierówności socjalnych Oxfam podaje, że zaledwie 1 procent bogactwa Bezosa równa się rocznym wydatkom Etiopii na ochronę zdrowia.

Majątek miliarderów wzrósł w 2018 r. średnio o 12% lub 2,5 mld dolarów dziennie. W tym samym roku majątek ubogiej połowy ludzkości zmniejszył się o 11% lub 500 mln dolarów dziennie.

Nierówność socjalna dotyka szczególnie kobiety i dziewczynki. W skali globalnej mężczyźni posiadają z reguły 50% majątku więcej niż kobiety. Płace kobiet są przeciętnie 23% niższe niż zarobki mężczyzn. Głównie także kobiety ponoszą ciężar niedoborów w dziedzinie opieki zdrowotnej i oświaty. Ich nieopłaconą pracę w opiece nad potrzebującymi autorzy raportu szacują na 10 bilionów dolarów rocznie.

Publiczne oferty w dziedzinie edukacji, ochrony zdrowia i bezpieczeństwa socjalnego mogłyby znacząco przyczynić się do zmniejszenia ubóstwa i nierówności - pisze w raporcie Oxfam. Oferty te są jednak na całym globie chronicznie niedofinansowane. Dlatego Oxfam domaga się inwestowania w edukację i ochronę zdrowia, a także wyższego i bardziej skutecznego opodatkowania koncernów i zamożnych osób.

W celu osiągnięcia sprawiedliwości społecznej niezależnej od płci, w ramach ofert pomocy dla krajów rozwijających się muszą zostać wzmocnione prawa kobiet i organizacji kobiecych, i to w globalnej skali. Także w Unii Europejskiej muszą zostać zniesione istniejące jeszcze przepisy w prawie podatkowym i prawie pracy dyskryminujące kobiety.

Oxfam domaga się również, aby sprawiedliwy wkład na finansowanie dobra ogółu wnosiły też koncerny i superbogacze. Za pomocą kar i czarnych list państwa mogłyby zwalczać raje podatkowe, a tym samym unikanie płacenia podatków. Ponadto w adekwatny sposób powinny być opodatkowane koncerny, zarówno w skali europejskiej jak i globalnej.

wch

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.