IPN i akcja nowi wyklęci

[2019-04-01 09:42:55]

Instytut Pamięci Narodowej zapowiedział akcję polegającą na włączaniu do grona tak zwanych "żołnierzy wyklętych" niemieckich i ukraińskich partyzantów walczących po 1944 roku z nowymi władzami.
Stanęliśmy przed problemem, ponieważ zaczęło nam brakować żołnierzy wyklętych. Dlatego sięgamy po tych, którzy walczyli z komunistyczną okupacją również w ramach formacji ukraińskich i niemieckich. Pamiętajmy, że nie wszyscy oni byli zbrodniarzami. Zła opinia o Ukraińskiej Powstańczej Armii czy Werwolfie to w dużej mierze wynik komunistycznej propagandy stwierdził Jarosław Szurek z IPN.

Instytut zamierza organizować między innymi rajdy po Opolszczyźnie, Dolnym Śląsku i Podkarpaciu śladami nowych wyklętych. Rozważa również zwrócenie się do wojewodów aby nowych bohaterów uwzględnić w planach budowy pomników na najbliższe lata.

Adam Chlebowicz z Biura Edukacji IPN stwierdził, że wiele środowisk patriotyczno-kibicowskich używa już na przykład symboliki niemieckich antykomunistów z Werwolfu, więc są podstawy do prowadzenia akcji edukacyjnej.

Michał Warecki

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.