Hiszpania: Mieszkańcy Madrytu w obronie czystości powietrza (akt.)

[2019-07-04 23:37:47]

60 tysięcy ludzi wyszło na ulice Madrytu 29 czerwca, by bronić Madrid Central, który jest obszarem o niskiej emisji, ograniczającym zanieczyszczenia powietrza w stolicy Hiszpanii.

Plan Madrid Central został zainicjowany przez poprzedniego burmistrza Madrytu Manuelę Carmenę i jej lewicową platformę wyborczą Más Madrid. Został jednak wstrzymany przez nowy, prawicowy rząd Partii Ludowej (PP)i jego koalicjantów.

Zanieczyszczenie jest jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych w dzisiejszych czasach - powiedział podczas marszu emeryt Mariano Sánchez Bayle. Jest odpowiedzialny za 5000 przedwczesnych zgonów w Madrycie każdego roku. Musimy wyjść na ulicę, by bronić ludzi .

Od czasu wprowadzenia programu dla 472-hektarowego centrum miasta przestały być dostępne dla ruchu drogowego, z wyjątkiem lokalnych mieszkańców i transportu publicznego. Okazało się, że w konsekwencji wprowadzonego 7 miesięcy temu zakazu poziom zanieczyszczeń powietrza w Madrycie spadł do rekordowo niskich poziomów. W maju 14 z 24 stacji monitorujących w stolicy Hiszpanii odnotowało np. najniższy poziom tlenków azotu w ciągu dekady.

*

Protest mieszkańców doprowadził do przywrócenia strefy czystego transportu i powtórnego zamknięcia centrum miasta dla pojazdów spalinowych, zwłaszcza tych z silnikami diesla.

Sąd zakwestionował decyzję prawicowych władz Madrytu i pięć dni później nakazał jej odwołanie.

Podobne zakazy dla aut obowiązują w innych miastach Europy, m.in. Londynie, Mediolanie i Sztokholmie.

oas, ce

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.