Ukazał się "Magazyn Dialogu Społecznego Fakty"

[2019-08-30 15:22:57]

„Magazyn Gospodarczy Fakty” zmienił redaktora naczelnego, poruszaną problematykę, grafikę i autorów. Dotychczas „Fakty” były pismem gospodarczym, trafiały głównie do środowisk przedsiębiorców i samorządowców, a jego wydawcą były Maxmedia, firma, która działa na polskim rynku wydawniczym od 2002 roku, wydając między innymi „Rynek Inwestycji” oraz magazyn „VIP”.

W nowej odsłonie pismo nazywa się „Magazyn Dialogu Społecznego Fakty”, a jego naczelnym został lewicowy dziennikarz i związkowiec, wieloletni uczestnik prac Komisji Trójstronnej i Rady Dialogu Społecznego, partner w negocjacjach z reprezentatywnymi organizacjami pracodawców i stroną rządową oraz samorządową, Piotr Szumlewicz. Właśnie ukazał się pierwszy numer pisma po zmianach.

Po zmianach twórcy pisma chcą dotrzeć do szerszego grona czytelników i być bardziej opiniotwórczy. Zamierzają poruszać kluczowe tematy związane z polityką społeczną i gospodarczą.

W pierwszym numerze po zmianach trzy główne tematy dotyczą przyszłości polskiej energetyki, rynku pracy i kondycji transportu lotniczego w Polsce. W pierwszym dziale między innymi wieloletni szef Agencji Rozwoju Przemysłu, Arkadiusz Krężel, ostrzega przed zbliżającym się kryzysem energetycznym, działacz związkowy z branży górniczej, Andrzej Chwiluk pokazuje, jak Polska powinna odchodzić od węgla, a Tytus Kiszka z Młodzieżowego Strajku Klimatycznego, zapowiada ofensywę młodych działaczy ekologicznych.

W dziale dotyczącym transportu lotniczego czytamy między innymi tekst Wojciecha Łobodzińskiego o łamaniu praw pracowniczych w Państwowych Portach Lotniczych oraz dwugłos ministra Mikołaja Wilda oraz Igora Stokłosy na temat sensowności budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego.

Wreszcie w dziale dotyczącym rynku pracy Piotr Szumlewicz pokazuje, że sytuacja na polskim rynku pracy jest znacznie gorsza niż ją przedstawia większość ekspertów, Jakub Baran przedstawia korporacje zachodnie jako ułomne welfare state, a Małgorzata Borkowska wskazuje na zalety spółdzielczości. W dziale jest też wywiad o mobbingu z Joanną Koczaj-Dyrdą, która wygrała proces z ministerstwem zdrowia, krytyczna ocena reformy szkolnictwa wyższego, podsumowanie strajku nauczycieli, artykuły o przyszłości związków zawodowych i jawności płac oraz dwugłos na temat rad pracowników. Ponadto w numerze między innymi tekst o dużej skali ubóstwa Rafała Bakalarczyka i materiał na temat przyszłości systemu emerytalnego Damiana Duszczenki.

W dziale politycznym obszerny wywiad z rzecznikiem PSL, Jakubem Stefaniakiem i rozmowa z Janem Śpiewakiem, który mówi o przywracaniu stosunków feudalnych na rynku mieszkaniowym.

Wkrótce poza działalnością wydawniczą, „Fakty” będą też organizować debaty, konferencje i nagrania do mediów społecznościowych. Celem pisma jest dotarcie do związków zawodowych, organizacji pracodawców, środowisk władzy samorządowej i krajowej, ekspertów i ludzi nauki. Twórcy pisma chcą jednak przebić się do szerzej rozumianej opinii publicznej i innych mediów ogólnopolskich, inicjować debaty i nagłaśniać kontrowersyjne tematy. W drugim numerze po zmianach pojawi też się grono stałych felietonistów, w tym Jan Śpiewak, Beata Siemieniako, Marek Szymaniak i Jan Zygmuntowski.

Agnieszka Mrozik

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

10 lipca:

1941 - Pogrom ludności żydowskiej w Jedwabnem.

1966 - USA: W Chicago Martin Luther King rozpoczął kampanię na rzecz godnych warunków mieszkaniowych.

1985 - Nowa Zelandia: Francuskie służby specjalne wysadziły statek "Rainbow Warrior" należący do Greenpeace, aby obrońcy środowiska nie przeszkadzali w testach atomowych na Polinezji. Zginął działacz Greenpeace.

1993 - Sylvie Kinigi została pierwszą kobietą-premierem Burundi.