Znaczny wzrost cen żywności

[2019-09-13 19:23:42]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w sierpniu 2019 roku. W stosunku do sierpnia 2018 roku ceny wzrosły o 2,9% (nie zmieniły się w stosunku do lipca bieżącego roku).

W sierpniu ceny usług były o 4,3% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 2,3%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 7,2%, a samej żywności aż o 7,8%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 4,7%, zdrowia – o 3,6% i edukacji – o 3,1%. Najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – o 1,4%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił bardzo wysoki wzrost cen warzyw – o 34,8%, cukru – o 24,9%, mięsa wieprzowego – o 12,8% i pieczywa – o 9,2%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 27,1%.

Piotr Szumlewicz

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.