Związkowa Alternatywa chce radykalnego zwiększenia kompetencji PIP

[2019-09-13 23:48:36]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa postuluje zmianę zakres kompetencji Państwowej Inspekcji Pracy. Nowa centrala związkowa domaga się radykalnego wzrostu wydatków budżetowych na Państwową Inspekcję Pracy i przyznanie PIP nowych uprawnień, w tym prawa do automatycznej zmiany umów cywilno-prawnych na etaty.

ZA uważa też, że etatowi związkowcy powinni uzyskać wszystkie kompetencje inspektorów pracy i stać się częścią PIP.

Ponadto związkowcy chcą stworzenia w obrębie PIP służby mundurowej i działu prokuratorskiego, który mógłby podejmować szybkie działania wobec pracodawców szczególnie brutalnie łamiących prawa pracownicze. Chodziłoby tu między innymi o walkę z mobbingiem i dyskryminacją, łamanie przepisów BHP czy niewypłacanie wynagrodzeń pracownikom.

Piotr Szumlewicz

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.