Węgry: Opozycja odbiła Budapeszt (akt.)

[2019-10-15 12:32:34]

Wspólny kandydat opozycji wygrał 13 października wybory na burmistrza Budapesztu.

Po przeliczeniu 99,99 proc. głosów ogłoszono, że dotychczasowy burmistrz XIV dzielnicy Budapesztu, 44-letni nauczyciel akademicki współprzewodniczący centrolewicowej partii Dialog Gergely Karácsony, zdobył 50,86 proc. głosów, a popierany przez koalicję rządzącą Fideszu i Chrześcijańsko-Demokratycznej Partii Ludowej (KDNP) István Tarlós, który był burmistrzem od 2010 r. – 44,10 proc.

Karácsony prowadził kampanię pod hasłem wolnego, zielonego i solidarnego miasta. Obiecywał m.in., że każdy jego mieszkaniec będzie mógł uczestniczyć w decyzjach dotyczących spraw publicznych, a stołeczna służba zdrowia zostanie „postawiona na nogi”

Według niepełnych jeszcze wyników opozycja wygrała wybory na burmistrza również w 14 spośród 23 dzielnic węgierskiej stolicy, więc będzie miała większość także w radzie miejskiej. Przedstawiciele opozycji poprawili też wyniki w wyborach burmistrzów miast komitackich (wojewódzkich). Wygrali najprawdopodobniej w 13 z 23 z nich.

Niedzielne wybory samorządowe były postrzegane jako test dla opozycyjnej strategii łączenia sił i wystawania jednego kandydata przeciwko kandydatowi koalicji rządzącej. Zastosowano ją nie tylko w stolicy, ale również w innych większych miastach.

wch

fot. Wikimedia Commons

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.