Wciąż szybki wzrost cen żywności

[2019-11-17 18:38:06]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2019 roku. W stosunku do października 2018 roku ceny wzrosły o 2,5%, a względem września bieżącego roku zwiększyły się o 0,2%.

W październiku ceny usług były o 4,8% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,7%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,1%, a samej żywności o 6,5%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,3%, edukacji – o 4,7%, zdrowia – o 4,0%. Najbardziej spadły ceny transportu – o 3,0%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen warzyw – o 16,3%, mięsa wieprzowego – o 14,1%, owoców – o 12,5%, cukru – o 23,4%, wędlin – o 8,7%, mąki – 7,8%, pieczywa – 7,2%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 31,3%.

Piotr Szumlewicz

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.