Wielka Brytania: Klęska Partii Pracy, konserwatyści triumfują (akt.)

[2019-12-13 23:39:04]

Partia Konserwatywna zdecydowanie wygrała czwartkowe, przedterminowe wybory parlamentarne w Wielkiej Brytanii, uzyskując 43,6% poparcia.

Konserwatyści w 650-osobowej Izbie Gmin będą mieć 364 mandaty. To o 48 więcej niż zdobyli w poprzednich wyborach w czerwcu 2017 r.

Opozycyjna Partia Pracy zanotowała natomiast najgorszy wynik od 1935 r. Laburzyści uzyskali 32,2% poparcia, ale będą mieli tylko 202 mandaty, czyli aż o 60 mniej niż w poprzednich wyborach i najmniej od 1935 r.

Trzecim co do wielkości ugrupowaniem pozostanie Szkocka Partia Narodowa (SNP), która uzyskała 3,9% poparcia i wygrała w 48 z 59 szkockich okręgów. Oznacza to, że ugrupowanie Nicoli Sturgeon zwiększy stan posiadania o 13 mandatów.

Z wyników nie mogą być zadowoleni Liberalni Demokraci, którzy zwiększyli swój elektorat, zdobywając 11,6% głosów. Otrzymają jednak tylko 11 mandatów, tracąc 1. Na dodatek ich liderka Jo Swinson nie dostała się do nowego parlamentu.

Nieco zwiększyło się poparcie dla Partii Zielonych Anglii i Walii (do 2,7%), lecz ponad 800 tys. oddanych na nią głosów przełożyło się na zaledwie jeden zdobyty mandat.

Ani jednego mandatu nie zdobyła antyeuropejska Partia Brexitu Nigela Farage'a (2,0% głosów).

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn, komentując ciężką porażkę swojego ugrupowania, zapowiedział, że nie poprowadzi laburzystów w następnej kampanii. Nie sprecyzował jednak kiedy złoży rezygnację. Chcę jasno powiedzieć, że nie będę prowadził partii w następnej kampanii wyborczej. Teraz będę rozmawiać z członkami mojego ugrupowania, aby poddać ten rezultat refleksji i zastanowić się nad kierunkiem, jaki Partia Pracy obierze na przyszłość – oświadczył Corbyn.

Wyniki pokazują, że strategia Borisa Johnsona, by zawalczyć o tych wyborców, którzy dotychczas głosowali na Partię Pracy, ale popierają Brexit, okazała się słuszna. Spektakularnym tego przykładem stało się przejęcie przez konserwatystów robotniczego, niegdyś górniczego okręgu Blyth Valley w północno-wschodniej Anglii, gdzie laburzyści wygrywali niezmiennie od jego utworzenia w 1950 r.

Zwycięstwo konserwatystów oznacza, że wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej w ustalonym terminie, czyli 31 stycznia przyszłego roku wydaje się przesądzone. Przed wyborami konserwatyści zapowiadali, że jeszcze przed świętami pod obrady parlamentu wróci projekt ustawy o porozumieniu z UE w sprawie warunków wyjścia.

wch

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.