Warszawa: Uroczystość upamietniająca Proletariatczyków

[2020-01-28 09:40:42]

W niedzielę w Warszawie odbyła się uroczystość upamiętniająca rocznice stracenia 28 stycznia 1886 roku czterech członków Socjalno-Rewolucyjnej Partii proletariat.

Wydarzenie zorganizowała kampania Historia Czerwona. Jego uczestnicy zebrali się przy Bramie Straceń, gdzie odśpiewano "Międzynarodówkę". Następnie przeszli z transparentami z wizerunkami Ludwika Waryńskiego oraz straconych Proletariatczyków pod poświęconą im tablicę.
Tam Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona przybliżył historię procesu członków partii Proletariat oraz egzekucji Piotra Bardowskiego, Stanisława Kunickiego, Michała Ossowskiego oraz Jana Pietrusińskiego. Dodał iż idee walki o prawa pracownicze i wyzwolenie społeczne są nadal aktualne.

Występująca w imieniu Komunistycznej Partii Polski Beata Karoń podkreśliła aktualność walki z kapitalistycznym wyzyskiem. Przypomniała również o próbach fałszowania historii przez władzę.

Małgorzata Kulbaczewska-Figat
z portalu Strajk.eu mówiła, że pomimo iż społeczeństwo bombardowane jest pamięcią historyczną, to jest ona pojmowana specyficznie i ograniczana do narodowej walki tych postaci, które władza uznała za właściwe.

Michał Goworowski ze Studenckiego Komitetu Antyfaszystowskiego przypomniał, że socjaliści toczyli walkę nie tylko o wyzwolenie społeczne, ale również przeciwko szowinizmowi.

Krzysztof Grochowski
z partii Razem zaapelował o kontynuowanie walki rozpoczętej przez XIXwiecznych socjalistów, mierzenie się z wyzyskiem i nierównościami.

Socjalno-Rewolucyjna Partia Proletariat była pierwszym ugrupowaniem marksistowskim na ziemiach polskich. Organizowała robotników w kilku ośrodkach miejskich - głównie w Warszawie. Sprzeciwiała się carskiej dyktaturze i współpracowała z rosyjskimi rewolucjonistami z Narodnej Woli. Proces Proletariatczyków w 1885 roku objął 29 działaczy i działaczek. Carskie władze wykonały cztery wyroki śmierci, zapadły też wyroki wieloletniego zesłania i więzienia.

Michał Warecki

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.