USA: Prawybory w Partii Demokratycznej

[2020-02-18 12:37:53]

W amerykańskiej Partii Demokratycznej od niedawna odbywają się prawybory stanowe, które mają wyłonić kandydata partii na prezydenta, które odbędą się jeszcze w tym roku.
Jako kandydaci startują Bernie Sanders, Amy Klobuchar, Pete Buttigieg, Elisabeth Warren i Joe Biden. Do wyborów przymierza się również Michael Bloomberg, który z uwagi na znaczącą przewagę finansową nad innymi kandydatami postanowił się skupić do tej pory na zmasowanej kampanii telewizyjnej.
Nadzieją lewicowych wyborców w Partii Demokratycznej jest 78-letni Bernie Sanders. Obecny w polityce od kilku dekad, zasłynął częstym głosowaniem wbrew stanowisku macierzystej partii i kandydowaniem jako kandydat niezależny na senatora. W amerykańskiej bańce medialno-politycznej bywa uważany za nieugiętego socjaldemokratę, względnego pacyfistę, a często nawet za socjalistę. Sanders jest niejako amerykańskiem odpowiednikiem Jeremy'ego Corbyna i podobnie jak tamten, ma wpływowych przeciwników, na czele z osobami, które mocno wspierały rodzinę Clintonów w wielu poprzednich wyborach.
Pierwsza kobieta spośród kandydatów, Amy Klobuchar jest senatorką pochodzącą ze stanu Minnesota, prawniczką. Jej poglądy na większość spraw nie odbiegają znacząco od mainstreamu Partii Demokratycznej, sytuując się pomiędzy neoliberalizmem a socjalliberalizmem. Klobuchar podkreśla wagę prawa w życiu obywateli i jest zwolenniczką ewolucyjnego luzowania konserwatywnych kodów kulturowych w prawie i społeczeństwie amerykańskim.
Pete Buttigieg pochodzi ze stanu Indiana. Jest zadeklarowanym gejem, a swoje poglądy opiera głównie na empirycznym pragmatyzmie. W kampanii mówi wiele o uzdrowieniu amerykańskiej polityki i poprawieniu sytuacji stanów nadjeziornych, które ciągle cierpią z powodu upadku przemysłu samochodowego i stalowego.
Kolejna kandydatka, Elisabeth Warren prezentuje siebie jako progresywistka, lokująca się pomiędzy "centrystycznym" post-clintonistą Joe'em Bidenem a "socjalistą" Bernie Sandersem. W wielu kwestiach zapowiada podobnie jak Sanders, upowszechnienie bezpłatnej edukacji wyższej i opieki zdrowotnej, ale z drugiej strony puszcza oko do biznesu, że zmiany w tej kwestii nie mogą być radykalne i rewolucyjne.
Joe Biden, to podobnie jak Bernie Sanders, wieloletni polityk, aktywny od kilku dekad, silnie związany z Billem i Hillary Clinton, oraz ze skrzydłem partii, które można nazwać neoliberalnym, neokonserwatywnym czy względnie centrystowskim. Opowiada się za silnym i aktywnym udziałem USA w polityce zagranicznej oraz jastrzębiej postawie, zwłaszcza w stosunku do Rosji.
Ostatni z kandydatów, który nie rozpoczął jeszcze swego udziału w prawyborach, choć prowadzi najbardziej widoczną kampanię w telewizji, to miliarder, były republikanin i niezależny burmistrz Nowego Jorku, Michael Bloomberg, silnie promowany w mediach oraz w zakładach bukmacherskich jako "czarny koń". Bloomberg stopniowo przekonuje do siebie byłe otoczenie rodziny Clintonów i jest największym zagrożeniem dla progresywno-socjaldemokratycznych tendencji reprezentowanych przez Sandersa, i częściowo przez Warren. Bloomberg otwarcie skupia się wokół ludzi biznesu i celebrytów, nastawiony jest na typowy elektorat wielkomiejski, który podobnie jak ubogie mniejszości latynoskie i afroamerykańskie, również sceptycznie podchodzi do prezydentury Donalda Trumpa. Zwolennicy Bloomberga działają póki co zakulisowo, a ich działanie ogranicza się na razie do argumentowania, że wyłonienie np. Sandersa na kandydata Partii Demokratycznej oznacza porażkę w stylu porażki brytyjskiej Partii Pracy i Corbyna, oraz przeniesienie głosów bogatych przedmieść i wielkich miast na Donalda Trumpa.

Tomasz Rysz

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.