USA: Gwa速owne protesty w ca造m kraju

[2020-05-30 17:39:43]

W dziesi徠kach ameryka雟kich miast mia造 miejsce protesty po 鄉ierci George’a Floyda w Minnesocie, kt鏎y 25 maja zmar w rezultacie aresztowania. Policjant Derek Chauvin, kt鏎y go dokona przez niemal 9 minut kl璚za na szyi zatrzymanego, pomimo jego b豉ga. W pi徠ek postawiono mu zarzut morderstwa trzeciego stopnia.

Kolejnych 500 穎軟ierzy Gwardii Narodowej zosta這 skierowanych do Minneapolis i pobliskich miast.

Burmistrz Atlanty Keisha Lance Bottoms (D) bezskutecznie apelowa豉 o spok鎩. W sobot rano gubernator Georgii Brian Kemp (R) og這si stan wyj徠kowy i wezwa na pomoc Gwardi Narodow, po tym gdy w Atlancie dosz這 do zamieszek, grabie篡 i podpale.

S逝瘺y by造 w stanie gotowo軼i tak瞠 w Waszyngtonie, gdzie t逝m przed Bia造m Domem skandowa has豉 przeciwko prezydentowi Donaldowi Trumpowi. Niekt鏎zy protestuj帷y pr鏏owali sforsowa ustawione bariery i rzucali butelkami i innymi przedmiotami w policj, kt鏎zy odpowiedzia豉 gazem pieprzowym.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​w centrum Detroit zabito w nocy 19-latka, kt鏎y strzela w t逝m protestuj帷ych.

W stolicy Wirginii Richmond podpalono radiow霩 przed komend policji oraz autobusy miejskie. Rozruchy mia造 te miejsce w Nowym Jorku.

Demonstranci na Zachodnim Wybrze簑 zablokowali autostrady w Los Angeles i Oakland.

W Portland w Oregonie, w pi徠ek wieczorem, protestuj帷y zaatakowali na komend policji i podpalili budynek. ​​Dziesi徠ki ludzi wtargn窸o si do centrum handlowego Pioneer Place.

Oko這 1000 protestuj帷ych w Oakland w Kalifornii wybija這 szyby. Kilku policjant闚 zosta這 rannych.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​kilku demonstrant闚 zatrzymano w Los Angeles.

W San Jose w Dolinie Krzemowej protestuj帷y wielokrotnie starli si z policj Krzemowej, kt鏎a odpowiedzia豉 granatami hukowymi i gumowymi kulami.

*

Sekcja zw這k zmar貫go George'a Floyda wykaza豉, 瞠 46-latek by zaka穎ny koronawirusem.

goniec, wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

25 listopada:

1917 - W Rosji Radzieckiej odby造 si wolne wybory parlamentarne. Eserowcy uzyskali 410, a bolszewicy 175 miejsc na 707.

1923 - W Turku urodzi si Mauno Koivisto, polityk Fi雟kiej Partii Socjaldemokratycznej, w latach 1968-70 i 1979-82 premier, a w latach 1982-94 prezydent Finlandii.

1947 - USA: Og這szono pierwsz czarn list ameryka雟kich artyst闚 filmowych podejrzanych o sympatie komunistyczne.

1968 - Zmar Upton Sinclair, ameryka雟ki pisarz o sympatiach socjalistycznych; autor m.in. wstrz御aj帷ej powie軼i "The Jungle" (w Polsce wydanej pt. "Grz瞛awisko").

1998 - Brytyjscy lordowie-s璠ziowie stosunkiem g這s闚 3:2 uznali, 瞠 Pinochetowi nie przys逝guje immunitet, wobec czego mo瞠 by aresztowany i przekazany hiszpa雟kiemu wymiarowi sprawiedliwo軼i.

2009 - Jos Mujica zwyci篹y w II turze wybor闚 prezydenckich w Urugwaju.

2016 - W Hawanie zmar Fidel Castro, przyw鏚ca rewolucji kuba雟kiej.