Indie: Kolejne protesty rolników

[2021-02-06 23:03:20]

Tysiące rolników zablokowało w sobotę drogi i autostrady w wielu stanach Indii w proteście przeciwko ustawom liberalizującym rynek rolny.

Protestujący rozpoczęli okupację dróg w całym kraju w południe czasu lokalnego, zastawiając je traktorami, namiotami i kamieniami. Największe nasilenie miały akcje w stanie Pendżab w północno-zachodniej części kraju. Blokady trwały trzy godziny i przebiegły spokojnie.

Sobotnie demonstracje to kolejna faza trwającego od miesięcy protestu rolników przeciwko uchwalonym w zeszłym roku trzem ustawom liberalizującym rynek rolny i kończącym z praktyką państwowego skupu produktów rolnych, który dla uboższych rolników stanowił kluczowe wsparcie. Reformy ułatwią dostęp do tego rynku wielkim korporacjom.

Protesty indyjskich rolników przyciągnęły uwagę obserwatorów na całym świecie. Poparły je m.in. piosenkarka Rihanna i Greta Thunberg, co wywołało ostre reakcje indyjskich władz oraz tamtejszych celebrytów.

Yogendra Yadav, jeden z liderów protestu, napisał na Twitterze: Dziś wsparcie całego społeczeństwa jest z rolnikami. Zwycięstwo jest pewne.

wch

na zdjęciu blokada drogi na granicy stanów Radżastan i Haryana, fot. Twitter ANI

16 kwietnia:

1775 - Urodził się Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich, autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1844 - W Paryżu urodził się Anatol France, poeta, powieściopisarz i krytyk francuski o postępowych poglądach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodził się Charles Chaplin, reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineşti urodził się Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuńskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wstąpił w 1937 r. do FPK, brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny światowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odbył się zjazd Związku Polskiej Młodzieży Socjalistycznej; przewodniczącym Komitetu Centralnego wybrano Stanisława Dubois.

1920 - Początek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. włókniarzy okręgu łódzkiego, Żyrardowa, Zawiercia i Częstochowy.

1934 - W Zawierciu urodziła się Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policję bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabiła 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmarł na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.