Rekord liczby zakażeń koronawirusem (stan na 25.03.)

[2021-03-03 13:31:21]

35 143 – taką, rekordową od początku pandemii liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 443 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: mazowieckiego (5264), śląskiego (5095), wielkopolskiego (4141), dolnośląskiego (2876), małopolskiego (2826), pomorskiego (2625), kujawsko-pomorskiego (1940), łódzkiego (1872), podkarpackiego (1716), zachodniopomorskiego (1113), lubelskiego (1073), warmińsko-mazurskiego (1067), lubuskiego (874), świętokrzyskiego (822), opolskiego (694), podlaskiego (529). 616 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 2 189 966. Zmarło w sumie 51 305 osób zakażonych. Liczba zgonów z powodu COVID-19 znowu wzrasta. W pierwszych miesiącach tego roku notuje się śmiertelność wyższą o 20-30 proc.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 27 779 łóżek przeznaczonych dla chorych z COVID-19, a w użyciu było 2 730 respiratorów. 461 317 osób miały zaleconą kwarantannę.

Od 20 marca do 9 kwietnia Polsce będą obowiązywać restrykcje:
▪️ Zamknięte galerie handlowe z wyjątkiem sklepów spożywczych, aptek czy drogerii oraz takich usług jak np. fryzjer czy banki.
▪️ Zamknięte hotele i miejsca noclegowe z wyjątkiem hoteli robotniczych, a także noclegi świadczone w ramach podróży służbowej.
▪️ Zamknięte siłownie, kluby fitness i solaria.
▪️ Zamknięte kina, teatry, filharmonii, opery, muzea.
▪️ Zamknięte boiska, orliki itp.
▪️ Zamknięte stoki narciarskie.
▪️ Zamknięte baseny, aquaparki.
▪️ Zamknięte korty tenisowe.
▪️ Uczniowie klas podstawowych I-III wracają do nauki zdalnej.

wch, pś

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.