Wiosna tchnęła nowe życie w partię Gowina

[2021-03-22 11:47:15]

Kolejna wolta polityczna parlamentarzystki Wiosny: posłanka Monika Pawłowska ogłosiła w niedzielę w mediach społecznościowych, że opuszcza szeregi partii i dołącza do Porozumienia Jarosława Gowina. W swoim lakonicznym wpisie oznajmiła, że “program jak i praktyka działania Porozumienia są w obecnej sytuacji jej najbliższe” i że decyzja jest “zgodna z jej sumieniem”.

Pawłowska wprawiła niedzielnym oświadczeniem w osłupienie koleżanki i kolegów z parlamentarnego klubu Lewicy, a także swoje asystentki i asystentów. Z ich przekazów wynika, że transfer był zupełnym zaskoczeniem, o którym nikt nie został poinformowany z wyprzedzeniem. Młoda Lewica, czyli młodzieżówka lewicowa zapowiedziała, że wszystkie asystentki i asystenci Pawłowskiej należące do tej organizacji złożą w poniedziałek rezygnacje ze swoich stanowisk.

Wielu parlamentarzystów wyraziło oburzenie w serwisach społecznościowych, przypominając dotychczasowe krytyczne uwagi Pawłowskiej pod adresem prawicowej koalicji rządzącej, a także jej zaangażowanie w protesty kobiet przeciw faktycznej delegacji aborcji w Polsce, za którą stoi Zjednoczona Prawica. Poseł Lewicy Razem Maciej Konieczny skomentował kąśliwie, że posłanka powinna była lepiej orientować się w swoich poglądach, kiedy startowała w wyborach z pierwszego miejsca listy Lewicy. Agnieszka Dziemianowicz-Bąk napisała, że “to zwyczajnie wstyd, że wybrana głosami zwolenników demokracji, praw człowieka i wolności posłanka staje się... koalicjantką Zbigniewa Ziobry”.

Poproszony o komentarz poseł Wiosny Krzysztof Śmiszek zauważył w rozmowie z oko.press, że Pawłowska “wskakuje na pokład tonącego statku. Ani to mądre politycznie, ani moralne”. Przypomniał też jej zaangażowanie w obronę praw osób LGBT i walkę o świeckie państwo, które stoją w całkowitej sprzeczności wobec działań Zjednoczonej Prawicy.

Niepokojące sygnały na temat Pawłowskiej pojawiały się już wcześniej. Posłanka została kilka lat temu oskarżona przez jednego z asystentów o mobbing i stosowanie wyzwisk. Sprawa zakończyła się udzieleniem jej nagany przez władze Wiosny. W ostatnich tygodniach “zasłynęła” też upamiętnieniem tzw. żołnierzy wyklętych, gloryfikowanych przez prawicę powojennych grup paramilitarnych oskarżanych przez lewicę o dopuszczanie się bestialskich zbrodni na kobietach i dzieciach.

Monika Pawłowska to już trzecia parlamentarzystka Wiosny, która porzuciła lojalność partyjną i zasiliła szeregi innej formacji. Przypomnijmy, że niedługo po ostatnich wyborach do Parlamentu Europejskiego posłanka Sylwia Spurek wystąpiła z Wiosna by po kilku miesiącach przyłączyć się do Zielonych, stając się pierwszą w historii przedstawicielką tej grupy z Polski. Także była posłanka Wiosny Hanna Gil-Piątek przeszła niedawno do historii, zostając pierwszą przedstawicielką ruchu Szymona Hołowni w Sejmie.

Krzysztof Kobrzak

twitter.com

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej