Hiszpania: Lider Podemos odchodzi z polityki

[2021-05-07 14:25:59]

Założyciel i przewodniczący lewicowej partii Podemos Pablo Iglesias zapowiedział, że wycofuje się z czynnego uprawiania polityki. Ugrupowanie to poniosło porażkę w wyborach do regionalnego parlamentu autonomicznej wspólnoty Madrytu. Iglesias był „jedynką” na liście wyborczej Podemos.

Podemos od stycznia 2020 r. tworzy razem z Partią Socjalistyczną i Robotniczą (PSOE) premiera koalicję rządząca, współtworząc drugi gabinet premiera Pedro Sáncheza. Iglesias zajmował w nim stanowisko drugiego wicepremiera i ministra ds. socjalnych. W marcu 2021 r. odszedł z rządu, aby stanąć na czele listy Podemos w regionalnych wyborach do parlamentu autonomicznej wspólnoty Madrytu. Jednak we wtorkowym (4 maja) głosowaniu zdecydowanie wygrała konserwatywna Partia Ludowa (PP).

Konserwatyści zdobyli aż 45 proc. głosów, co przełożyło się na 65 miejsc w 136-osobowym parlamencie. Dotychczas PP miała w parlamencie autonomicznej wspólnoty Madrytu 30 deputowanych. Chociaż od 26 lat tu rządziła, to zawsze była zmuszona szukać koalicjantów wśród mniejszych partiach lub prawicowych lub centrowych.

Teraz do samodzielnej większości brakło jej zaledwie czterech mandatów. Szefową lokalnych władz pozostanie więc prawdopodobnie regionalna liderka PP Isabel Díaz Ayuso.

Tym razem PP uzyskała więcej głosów niż trzy lewicowe partie razem wzięte. PSOE otrzymało 16,8 proc. poparcia, a wyprzedziło ją nawet lokalne lewicowe ugrupowanie Mas Madrid z poparciem 17 proc. Podemos zdobyło jedynie 7 proc. głosów.

W lokalnym parlamencie regionu madryckiego znajdzie się także skrajnie prawicowa partia Vox, na którą oddało głos 9,1 proc. wyborców. Jednak to właśnie Podemos poniosła największą klęskę. Przyczynił się do tego m.in. rozłam związany z powstaniem Mas Madrid.

Chociaż wynik Podemos jest lepszy niż w poprzednich wyborach regionalnych i ugrupowanie zyskało 3 mandaty, to oczekiwania były o wiele większe.

Niewiele dało nawet uczynienie liderem listy wyborczej lidera całego ugrupowania, który co prawda mandat wywalczył, ale nie pociągnął za sobą wielu innych kandydatów.

Iglesias ogłosił rezygnację ze wszystkich sprawowanych funkcji, w tym z przewodzenia swojej partii. Oznacza to także, że nie obejmie on mandatu w lokalnym parlamencie.

ea, wch

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.